Pirmskara Latvijas karogu piemēri.
Pirmskara Latvijas karogu piemēri.
Arhīva foto

1922. gada 25. augustā. Latvijas karoga krāsa 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 27
TESTS. Atbildi uz 10 jautājumiem un uzzini, kādu vērtējumu tu iegūtu šajā latviešu valodas testā!
Lasīt citas ziņas

Pirms 100 gadiem “Valdības Vēstnesis” publicēja 10. augustā Latvijas valdības pieņemtos “Noteikumus par valsts, tirdzniecības, amatu personu un atsevišķu ie­stāžu flagām un kara kuģu karogiem”, kas līdz ar publicēšanu stājās spēkā un apstiprināja jau agrāk noteiktās karoga krāsu proporcijas 2:1:2 un garuma un platuma samēru 3:2, bet pirmo reizi precizēja karoga krāsas toni – tam bija jābūt “tumši sarkanam (karmin)”.

Noteikumos, kurus vēlāk pārstrādāja likumā, bija minēti 17 dažādi karogu veidi: valsts un tirdzniecības karogs tā tradicionālajā izskatā, Valsts prezidenta standarts ar taisnu krustu valsts karoga krāsu samēros uz balta pamata ar lielo valsts ģerboni centrā, līdzīga izskata Ministru prezidenta karogs, kam lielais ģerbonis novietots augšējā stūrī pie masta, kara kuģu karogs, cietokšņa karogs, kara kuģa vimpelis, jūras kapteiņa komandvimpelis, admirāļa karogs, armijas virspavēlnieka un karaspēka inspektora karogi, apsardzības (aizsardzības) ministra karogs, sūtņa karogs, konsula karogs, ostas valdes karogs, muitas valdes karogs, pasta karogs, hidro­grāfijas kuģa karogs un loča karogs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mūsdienās daļu no šiem standartiem vairs neizmanto, toties kopš 1995. gada pastāv Saeimas priekšsēdētāja karogs, kas ir līdzīgs premjera karogam, tikai ar lielo valsts ģerboni augšējā labajā laukumā, ne kreisajā kā premjeram. Pagājušā gadsimta 20.–30. gados nebija, bet kopš 1996. gada pastāv arī Valsts robežsardzes karogs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.