Deputāta Kalniņa piecarpus stundas garo runu uzskata par garāko Latvijas parlamentārisma vēsturē 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Pirms 100 gadiem Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) deputāts Nikolajs Kalniņš, būdams gados viens no jaunākajiem parlamenta deputātiem, Satversmes sapulces sēdē turēja piecarpus stundas garu runu, ko uzskata par garāko Latvijas parlamentārisma vēsturē.

Tās moto bija “Muižniekiem par zemi nemaksāt!”, bet uzdevums – panākt, lai agrārās reformas gaitā muižnieku zemju atsavināšana notiktu bez jebkādas kompensācijas, pretēji Latviešu zemnieku savienības nodomam samaksāt kaut simboliski. Kalniņam runu sagatavot palīdzēja jurists un vēsturnieks Arveds Švābe, un tā bija piesātināta vēstures un juridiska rakstura atkāpēm, kuras deputāts nolasīja no tribīnē līdzpaņemtām grāmatām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Laikabiedri atceras, ka sākumā Kalniņš runājis kā “aukciona izsaucējs”, bet pēc pāris stundām kļuvis klusāks. Runa sākās no rīta, ilga līdz pusdienlaikam, tad bija pusdienu pauze. Pēc tam runātājs turpināja līdz pulksten 22.10, padzeroties partijas biedru pasniegto ūdeni un tēju.

Kalniņam noslēdzot uzstāšanos, sēžu zālē bija palikuši gandrīz vai tikai sociāldemokrāti. Metodi aizkavēt kāda nevēlama jautājuma pieņemšanu ar tā “aizrunāšanu” pirmskara Latvijā sauca par obstrukciju un šajā gadījumā tā deva rezultātu, jo kompensāciju jautājumu noņēma no dienaskārtības un pārcēla uz skatīšanu rudenī jau 1. Saeimas laikā. Atkārtot vai pārspēt Kalniņa rekordu gan nevienam vairs nebija iespēju, jo politiķi atskārta, ka runu garums jāreglamentē, kas arī tika darīts, koriģējot Saeimas Kārtības rulli.