Rīgas radiofona ēka un torņi 30. gadu sākumā.
Rīgas radiofona ēka un torņi 30. gadu sākumā.
Arhīva foto

Kā pirms 90 gadiem radio bija saite ar “garīgo un politisko dzīvi” 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Kā krāpnieks zināja, ka neesmu izņēmusi paciņu?” Lasītāja atmasko neīsto “Latvijas Pastu” 1
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Mākslīgais intelekts nosauc piecus “neveiksmīgākos” latviešu politiķus 115
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem “Jaunākās Ziņas” par Rīgas radiofona (Latvijas Radio) jaunā vadītāja, populārā literāta Jāņa Akuratera plāniem paplašināt un uzlabot radio programmas un darbību pēc iecelšanas amatā 9. maijā: “Tagad pie radiofona pastāv mūzikas, literatūras un zinātniskās padomes.

Šīs padomes norāda virzienu, pa kādu jāiet radiofona attīstībai. Sākot ar 15. septembri radiofons sāks lekciju ciklus valodās, literatūrā, glezniecībā, tautas tiesību jautājumos, tautas veselībā un lauksaimniecības nozarēs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Turpinās angļu un franču valodas lekcijas. Latvju valodā būs divas pusstundas vairāk kā līdz šim, sniedzot arī latvju vēstures un folkloras lekcijas, kā arī apskatus par jaunām parādībām literatūrā un jauniznākušām grāmatām.”

Akuratera koncepcija tāpat paredzēja turpināt praksi, kad paši autori lasa savus stāstus un dzejas radio. Tika pastiprināts Jāņa Mediņa vadītais radio orķestris, kurš pēcpusdienās atskaņoja koncertus, kuros “kā solisti piedalīsies visi mūsu ievērojamākie operas un koncertdziedoņi”.

Tika solīts, ka notiks pieslēgumi ne tikai Nacionālās operas, bet arī citu Rīgas teātru izrādēm.

“Sevišķi bagātīgi un ar lielu izvēli radiofons sniegs mehānisko mūziku (gramofona plates). Šis mūzikas veids atradis daudzus cienītājus, kā tas redzams arī no izvestās anketas.”

Visjaunākās ziņas no Latvijas un ārzemēm radio skanēja divas reizes dienā, bet jaunievedums bija svarīgāko ārzemju notikumu apskats un izvērtējums reizi nedēļā.

Radiofons cītīgi sekoja līdzi Saeimas, arī tās komisiju darbam un reižu pa reizei organizēja pieslēgšanos plenārsēdēm. Politisko norišu atspoguļošanai piešķīra lielu nozīmi, jo radio tika uzskatīts “par saiti, kas vieno visattālākos lauku ciemus ar mūsu garīgo un politisko dzīvi”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.