Foto: amata.lv

Pirms 90 gadiem dzimis Āraišu ezerpils atklājējs un atjaunotājs 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem Rīgā piedzima viens no ievērojamākajiem 20. gadsimta otrās puses latviešu arheologiem Āraišu ezerpils atklājējs un atjaunotājs Jānis Apals.

Viņa dzīve un darbība vairāku gadu desmitu garumā saistījusies tieši ar minēto senatnes pieminekli, tādēļ mēdz sacīt, ka Apala un Āraišu ezerpils vārdi nav nošķirami viens no otra.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arī pats vārds “ezerpils” ir viņa izvēlēts. Āraišu ezerpils tās atjaunotajā veidā ir nozīmīgs objekts ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas kontekstā.

Jāpiebilst, ka minētais arheologs tāpat ir zemūdens arheoloģijas aizsācējs; 60. gados aizrāvās ar ezerpiļu meklēšanu visā Latvijā (mūsdienās, pateicoties Apala darbībai, zināmas 10 ezerpilis) un ieviesa Latvijā dendrohronoloģisko datēšanas metodi, tas ir, koksnes vecuma noteikšanu, vadoties no attiecīgajam laika posmam raksturīgajām koku gredzenu īpatnībām.

Meklēt senās cilvēku mītnes ezeros zinātnieks sāka 50. gadu beigās, būdams Latvijas Zinātņu akadēmijas Vēstures institūta pētnieks.

Par to, ka saliņā iepretim Āraišu baznīcai ir kādas cilvēka mītņu paliekas, zināja vēl vācbaltu vēstures entuziasti, taču tieši Apals noteica, ka ir runa par 9. un 10. gadsimta seno latgaļu dzīvesvietu.

Tas tika konstatēts aptuveni desmit gadu ilgos izpētes darbos, kas ar pauzēm sākās 1965. gadā.

Tad sadarbībā ar arhitektu Dzintaru Dribu arī dzima ideja par būves rekonstrukciju, kas, pēc iespējas izmantojot senos paņēmienus, sāka īstenoties 1981. gadā, kad bija izdevies pierunāt Latvijas PSR vadību piešķirt šim mērķim finansējumu.

Jānis Apals (1930–2011).
Foto: Ieva Čīka/LETA
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.