Ģenerālis Jānis Balodis (1881–1965) 1931. gadā.
Ģenerālis Jānis Balodis (1881–1965) 1931. gadā.
Arhīva foto

Bija manāmas zināmas kulta pazīmes. Kā pirms 90 gadiem atzīmēja ģenerāļa Jāņa Baloža 50 gadu jubileju 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
SVF: Krievijas ekonomika augs straujāk par visām pasaules attīstītajām ekonomikām 137
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem Latvijas armijas aprindas un ne tikai tās, gatavojās atzīmēt ģenerāļa Jāņa Baloža 50 gadu jubileju, kas bija svinama 20. februārī.

Viena no pazīstamākajām, 1918. – 1920. gada Latvijas Neatkarības kara militārpersonām, Latvijas armijas virspavēlnieks ģenerālis Balodis vēlāk, 30. gadu otrajā pusē Kārļa Ulmaņa autoritārajā Latvijā faktiski kļuva par otro svarīgāko personu valstī ar lielu ietekmi armijā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bet 1931. gadā Balodis bija Saeimas deputāts no Latviešu zemnieku savienības. 1881. gada 20. februārī Trikātas pagasta “Vēžniekos” dzimušā virsnieka godināšana sākās jau 19. februārī, kad Vērmaņdārza restorānā to darīja aizsargu pulku komandieri, kas bija sanākuši uz apspriedi Rīgā, un iekšlietu ministrs Eduards Laimiņš, kurš arī nāca no Trikātas pagasta.

Balodis skaitījās aizsargu “goda šefs” un dāvanā saņēma “kabineta iekārtu” un “greznu, sudrabā kaltu adresi” (albumu).

Ieradās arī Madonas apriņķa delegācija, kas bija ceremoniāli svarīgi, jo Madonas apriņķa Liepsalas bija neatkarīgās Latvijas karavīru vienību pirmā komandiera Oskara Kalpaka dzimšanas vieta, bet Kalpaka pienākumus pēc viņa krišanas pārņēma Balodis.

Visās runās ģenerāli cildināja tā, it kā, pateicoties vienīgi viņam, būtu gūta uzvara Neatkarības karā. Bija manāmas zināmas kulta pazīmes.

Lielākās svinības notika 20. februārī. Vispirms plkst. 16 notika goda mielasts virsnieku klubā, kur piedalījās armijas vadība, divīziju un pulku komandieri. Plkst. 21 sekoja nākamā goda maltīte, ko rīkoja Kalpaka bataljona veterāni.

Tostarp leģendāro ģenerāli sveica arī 12. Bauskas kājnieku pulka slēpotāju komanda, kas četrās dienās bija atslēpojusi no Daugavpils uz Rīgu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.