Jānis Daliņš 1932. gadā.
Jānis Daliņš 1932. gadā.
Arhīva foto

“Par nopelniem Latvijas propagandēšanā ar izciliem sasniegumiem sportā starptautiskā mērogā” Jānis Daliņš nopelna mājas 1

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 27
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 201
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem Saeimas deputāts no Latviešu Zemnieku savienības (LZS) ģenerālis Jānis Balodis kā valstī autoritatīva persona devās uz Centrālo zemes ierīcības komiteju ierosināt, lai soļotājs Jānis Daliņš “par nopelniem Latvijas propagandēšanā ar izciliem sasniegumiem sportā starptautiskā mērogā” tiktu apbalvots ar jaunsaimniecību. Ierosinājums bija uzņemts “ar pilnīgu piekrišanu no valdības puses”.

Naudas balvas šādos gadījumos tolaik nepraktizēja.
CITI ŠOBRĪD LASA

Baloža un valdības koalīcijas partiju ierosinājums nāca nākamajā dienā pēc tam, kad Daliņš starptautiskās augsta līmeņa sacensībās Rīgā 20. septembrī 5000 m un 15 000 m soļojumā ar pasaules rekordam tuvu rezultātu bija pārspējis savus sāncenšus no Anglijas, Šveices un Itālijas soļotāju elites.

Rīgā šo “mačošanos” noskatījās 16 tūkstoši skatītāju. Sajūsma bija milzīga. Avīzes apgalvoja, ka tik liels dažādu aprindu publikas daudzums Latvijā uz sporta sacīkstēm vēl nekad nebija pulcējies.

Leģendārā soļotāja starptautiskie panākumi vēl bija tikai sākušies un sportisko zenītu Daliņš vēl nebija sasniedzis, taču tautas mīlestība pret viņu jau bija liela. To bija sākuši izjust arī politiķi.

Ģenerālis Balodis lika priekšā, lai Daliņam piešķirtu zemes gabalu viņa tēva – mežsarga dienestzemes tuvumā. “Izraudzītais zemes gabals kaut gan nav augsti vērtējams lauksaimniecības iekopšanas nolūkam, toties atrodas ļoti jaukā vietā uz Gaujas krasta, Valmieras tuvumā,” atzīmēja “Jaunākās Ziņas”.

Centrālā zemes ierīcības komiteja 14. oktobrī Daliņam patiešām piešķīra Valmieras apriņķa Jaunzemju mežsargu māju ar nelielu zemes gabalu. Šīs mājas sportista tēvs 23 gadus bija nomājis no Mežu departamenta, bet pēc piešķiršanas dēlam no nomas tiesībām atteicās.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.