Avīzes “Pēdējā Brīdī” karikatūra par Rīgas domes “izsoli”.
Avīzes “Pēdējā Brīdī” karikatūra par Rīgas domes “izsoli”.
Arhīva foto

Pirms 90 gadiem Rīgā jautās politiskā ziņā ārkārtīgi saspīlēta gaisotne 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem Rīgā jautās politiskā ziņā ārkārtīgi saspīlēta gaisotne. Tā bija pēdējā svētdiena pirms 28. martā gaidāmajām Rīgas domes vēlēšanām, ko visas partijas centās izmantot saviem aģitācijas pasākumiem.

Galvaspilsētā tika sarīkots ap 200 priekšvēlēšanu sapulču.
CITI ŠOBRĪD LASA

Lielāko partiju sarīkojumus apmeklēja simtiem interesentu. “Dažas partijas papildus sava iespaida stiprināšanai pilsētā sarīkoja aģitācijas braucienus un gājienus.

Kādas partijas ļaudis brauca plakātiem apliktos automobiļos, skaļi saucot savus lozungus un izmētājot skrejlapiņas. Sakarā ar lielo sapulču skaitu policija atradās trauksmes stāvoklī. Ierēdņiem bija pārpilnas rokas darba,” vēstīja “Jaunākās Ziņas”.

Pārsvarā kārtībniekiem bija jāraugās, lai aģitatori nelīmē partiju plakātus, kur nepienākas. Bija arī konflikti starp konkurējošo partiju līmētājiem.

Tradicionāli šādus ķīviņus varēja vērot 1931. gadā vēl tikai iecerētā Brīvības pieminekļa vietā stāvošā cara Pētera I pieminekļa postamenta apkaimē, kā arī Vecrīgā.

22. marta vakarā tur notika vairāki kautiņi starp pilsoniskās Latviešu zemnieku savienības un sociāldemokrātu plakātu līmētājiem, kas centās noplēst konkurentu aģitāciju un uzlīmēt vietā savējo.

Kā ziņoja laikraksts, Kaļķu ielā dežurējošais policists kādā brīdī ieraudzījis, “ka no Pētera pieminekļa puses skrien divi vīrieši un liels bars ļaužu, dūres un spieķus vicinādami, dzenas viņam pakaļ”.

Policijai izdevies atrisināt konfliktu, taču pēc pusstundas sekoja nākamais: “Pie jaunā Latvijas Akciju bankas nama Kaļķu ielā no jauna notika sadursme.

Kāds jauns cilvēks ar skārda klīstera trauku dabūja tik spēcīgu sitienu pa seju, ka aizgāja asinīm noplūdis. Sadursmē lietoti arī kabatas naži.”

Juceklī agresiju izjuta arī policisti, turklāt garāmejošais Saeimas deputāts, sociāldemokrāts Ansis Rudevics draudējis kārtībniekiem ar atlaišanu, “ja viņi traucēšot tā biedru darbību”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.