Latvijas–PSRS robeža pie Zilupes.
Latvijas–PSRS robeža pie Zilupes.
Arhīva foto

Traģēdija Indras stacijā: naktī kāds cilvēks pēkšņi no perona metās zem garāmbraucošas lokomatīves 14

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem Latvijas–PSRS robežstacijā Indrā ap plkst. 1.45 naktī kāds cilvēks pēkšņi no perona metās zem garāmbraucošas lokomatīves, tika sabraukts un nepilnu stundu vēlāk no gūtajām traumām nomira.

Pašnāvnieks bija PSRS tirdzniecības pārstāvniecības Vācijā darbinieks Mihails Mogiļevskis, vīrs pusmūžā.
CITI ŠOBRĪD LASA

Indras stacijas uzgaidāmajā telpā viņš kopā ar kādu vīrieti un sievieti, kas uzdevās par laulāto pāri Karaseviem, bija gaidījis Berlīnes–Maskavas vilcienu. Arī Karasevi pēc dokumentiem skaitījās padomju tirdzniecības pārstāvniecības Berlīnē darbinieki.

Policijā viņi apgalvoja, ka Mogiļevskis sirdzis ar vājprātību un vests uz Maskavu ārstēties. Dažas dienas vēlāk, pateicoties krievu emigrantu laikrakstiem un Latvijas dienestu apkopotajai informācijai, noskaidrojās pavisam cita aina. Upuris nebija nervu slimnieks.

Mogiļevskis bija mākslinieks, kas pirms vairākiem gadiem komandēts no PSRS uz Hamburgu, lai darbotos padomju tirdznieciskās misijas labā, zīmējot plakātus un citus reklāmas darbus, kā arī papildinātu prasmes šajā jomā. Nesen viņam paziņots, ka nāksies atgriezties PSRS.

Viņš apsūdzēts politiskos “novirzienos” un it kā arī valsts naudas izšķērdēšanā. Saprotot, kas gaidāms, Mogiļevskis atteicies un paziņojis, ka paliks ārzemēs. Jādomā, piedraudot ar represijām pret dzimtenē palikušajiem radiniekiem, viņš tomēr piespiests doties ceļā divu PSRS sūtniecības “pavadoņu” uzraudzībā.

Mogiļevskis jau Daugavpilī mēģinājis aizbēgt no vilciena, taču “pavadoņi” viņu notvēruši, turklāt “pavadonei” rokassomā manīts šaujamierocis.

Tā kā Berlīnes–Maskavas vilciens šī incidenta dēļ bija nokavēts, tālāk līdz Indras robežstacijai trijotne naktī devusies kravas vilcienā, lai Indrā gaidītu nākamo Maskavas ekspresi. Tad arī noticis iepriekš aprakstītais.

Prese apzīmēja, ka “pavadoņi” Mogiļevska nāvi uztvēruši “visai aukstasinīgi”. Viņa līķa nogādāšanu uz Maskavu nokārtoja padomju konsuls Daugavpilī.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.