Hārbora tilts mūsdienās.
Hārbora tilts mūsdienās.
Arhīva foto

Pirms 90 gadiem atklāts slavenais Sidnejas slavenais Hārbora tilts 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
Veselam
Izrādās, ka kanēlis patiesībā nemaz netop no kanēļkoka. 4 ēdienu viltojumi jeb produkti, kas nemaz nav tie, par ko tos uzskatām
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem Sidnejā tika atklāts Hārbora jeb Ostas tilts pār Portdžeksonas līci – joprojām pasaulē garākais metāla arkas tilts un viens no garākajiem arku tiltiem pasaulē. Izskata dēļ saukts arī par “pakaramo”, tas mūsdienās ir Sidnejas simbols un tāpat viens no Austrālijas simboliem, uzņemts Austrālijas Nacionālā mantojuma sarakstā.

Hārbora tilta arkas garums ir 495,6 metri, platums gandrīz 49 metri. Augstākajā punktā tā paceļas 134 metrus virs ūdens. Metāla arka sver 39 000 tonnu. Katrā krastā to notur 89 metrus augsti, ar granīta plāksnēm apšūti betona piloni. Ideja par tiltu pār ostas līci bija apritē jau 19. gadsimtā, taču konkrētus darbus aizkavēja Pirmais pasaules karš, pēc kura 1922. gadā tika izsludināts starptautisks konkurss.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tajā uzvarēja britu firma “Dorman Long and Co. Ltd.” ar krietnu tiltu būves pieredzi Lielbritānijā. Mūsdienās šādās vietās droši vien celtu iekaramo tiltu, taču tobrīd lētākais risinājums bija tieši arka. Oficiāli Hārbora tilta būvi uzsāka 1923. gadā.

Pirmais testa vilciens tiltu šķērsoja 1932. gada 19. janvārī, un to vadīja būves galvenais inženieris Džons Bredfīlds. Tilta būvniecība kopumā bija prasījusi 16 strādnieku dzīvības, taču tikai divi būvnieki bija gājuši bojā, nokrītot no augstuma. pārējo nāvē bija vainojama drošības tehnikas neievērošana un dažādi negadījumi.

SAISTĪTIE RAKSTI