Teodors Hermanovskis (1883–1964).
Teodors Hermanovskis (1883–1964).
Arhīva foto

1932. gada 20. decembrī. “Piespiest Vāciju maksāt!” 2

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem Latvijas prese un sabiedrība sprieda, vai nevajadzētu pieprasīt Vācijai kompensāciju par zaudējumiem, ko tās karaspēks bija nodarījis Latvijas teritorijai gan Pirmā pasaules kara un okupācijas laikā pirms 1918. gada 18. novembra, gan arī vēlāk, bermontiādes gaitā.

Divdesmito gadu sākumā, Latvijai un Vācijai noregulējot politiskās un ekonomiskās attiecības, darbojās arī Latvijas–Vācijas zaudējumu aprēķināšanas komisija, kuras darbs 1922. gada nogalē gan apsīka tā iemesla pēc, ka vācieši ne vienmēr pamatotās latviešu prasības noraidīja, iesniedza pretprasības vai ignorēja, savukārt Latvijai nebija instrumentu, ar kuriem “piespiest Vāciju maksāt”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Turklāt Latvija tad pati bija ieinteresēta pēc iespējas ātrāk slēgt ekonomikas atjaunošanai vajadzīgo tirdzniecības līgumu un iegūt vācu investīcijas. 1932. gada decembra vidū par desmit gadu seniem notikumiem atcerējās atkal, jo ASV bija atgādinājusi Latvijai un citām Eiropas valstīm nenomaksātos parādus par pārtikas un citu preču piegādēm pirmajos pēckara posta gados. Latvijas parāds ASV bija teju pieci miljoni dolāru (pēc tā laika kursa).

Tad attapās, ka 1922. gadā valdības dokumentos bijis ierakstīts, ka “maksājumi Amerikai dzēšami ar maksājumiem vai īpašumiem, kurus Latvija varētu saņemt no Vācijas vai tās sabiedrotām valstīm”. “Izlīgšana [ar Vāciju] vēl nav notikusi. (..) Pēc sarunu pārtraukuma un komisijas likvidācijas 1922. gadā norēķināšanās jautājums stāv atklāts nu jau 10 gadus. Latvija no savām prasībām nav atteikusies, bet Vācija vēl līdz šim nav pildījusi miera līgumu un nav nokārtojusi ar mums kara zaudējumu atlīdzības jautājumu.

Šai norēķināšanai reiz jānotiek un Latvijai jādabū tas, uz ko viņai tiesības kā no juridiskā, tā morāliskā viedokļa. Darbs diplomātijai!” šajā dienā “Jaunākajās Ziņās” rakstīja agrākais Latvijas–Vācijas zaudējumu aprēķināšanas komisijas priekšsēdētājs Teodors Hermanovskis. Tiesa, ļoti drīz nāca atskārsme, ka no Vācijas nekādu kompensāciju dabūt nevar un nevarēs. Ja par parādu ASV, tad Latvijai tas bija jānomaksā līdz 1985. gada nogalei, kas vēsturisko apstākļu dēļ tā arī nenotika.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.