A. Ērhartes foto “Jaunākajās Ziņās” pēc lidojuma.
A. Ērhartes foto “Jaunākajās Ziņās” pēc lidojuma.
Arhīva foto

1932. gada 20. maijā. Amerikāņu lidotājas Amēlijas varoņdarbs 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
Kāpēc apklusis Krievijas tirāns? Pēc prezidenta vēlēšanām pazudis Putins
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem amerikāņu lidotāja Amēlija Ērharte (1897–1937) lidmašīnā “Lockheed Vega 5B” agrā rītā pacēlās gaisā no Ņūfaundlendas, lai pēc gandrīz 15 stundu ārkārtīgi bīstama lidojuma nolaistos kādā pļavā Londonderijas grāfistā Ziemeļīrijā, tādējādi kļūstot par pasaulē pirmo sievieti, kas vienatnē pārlidojusi Atlantijas okeānu. Turklāt viņa bija otrā pēc leģendārā Čārlza Lindberga 1927. gadā, kas tādu varoņdarbu paveikusi viena.

Pārlidot Atlantiju tolaik bija ārkārtīgi riskants pasākums pat lielākai komandai lielākā lidaparātā, kur nu vēl vienatnē bez atpūtas. Daudzi bija mēģinājuši atkārtot Lindberga veikumu, taču cietuši neveiksmi vai pat gājuši bojā. Vajadzēja veiksmi. Ērhartei tā bija, lai arī viņa bija balansējusi uz dzīvības un nāves robežas, vētras ap­stākļos, ar sūci degvielas tvertnē, lidmašīnā, kas garā pārlidojuma beigās nebija tālu no sadalīšanās gabalos. Drīz pēc nolaišanās viņa žurnālistiem atzina, ka vairākas reizes zaudējusi orientāciju, nav sapratusi, kur atrodas.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Esmu veikusi briesmīgu un uztraucošu lidojumu,” Ērharti citēja “Jaunākās Ziņas”, kas līdzīgi citiem pasaules laikrak­stiem par notikušo ziņoja kā par sensāciju. Neraugoties uz briesmām, lidotāja tomēr uzsvēra, ka nešauboties lidotu vēlreiz, kaut “esmu priecīga, atkal jūtot zemi zem kājām”. Jāpiebilst, ka Ērharte skaitījās slavenība un preses zvaigzne pat pirms sava sololidojuma, jo bija pazīstama kā bezbailīga pilote un pirmā dāma, kas pārlidojusi Atlantiju 1928. gadā pasažieres – rezerves pilotes statusā divu citu lidotāju stūrētā lidaparātā.

SAISTĪTIE RAKSTI