“Gallica Digital Library”: Pavels Gorgulovs tiesā.
“Gallica Digital Library”: Pavels Gorgulovs tiesā.
Arhīva foto

Krievu emigrants nošauj Francijas prezidentu – notikums, kas savulaik šokēja visu pasauli 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 65
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem Francija un visa Eiropa, arī Latvijas sabiedrība, jutās šokēta par Parīzē notikušo – psihiski nenosvērts krievu emigrants Pavels Gorgulovs nāvējoši sašāva 75 gadus veco Francijas prezidentu Polu Dumēru (1857–1932), kurš bija ieradies uz kādas grāmatas atvēršanas pasākumu.

Dumēru ķēra divas lodes, un viņš nomira nākamās dienas rītā.
CITI ŠOBRĪD LASA

Prezidentu pasākumā pavadīja valdības locekļi, turklāt Gorgulovs paspēja izšaut vairākas reizes. Ievainojumus guva arī Francijas rakstnieku savienības vadītājs un Parīzes policijas šefs. Slepkavu atbruņoja klātesošie, kas viņu smagi piekāva un gandrīz nolinčoja, jo Gorgulovs nikni pretojās.

Tūlīt pēc apcietināšanas viņš apgalvoja, ka tam neesot bijis nekas pret Dumēru personīgi, taču viņš atriebies, jo Francija nav pieteikusi karu lielinieciskajai Padomju Krievijai, “ko es dziļi nicinu”.

Gorgulovs savas liecības sniedza juceklīgi, piesaukdams, ka ir “kazaks, patriots, ideālists”, ka “visa pasaule pilna komunistu un nodevēju”, bet viņš augstu vērtē Itālijas diktatoru Benito Musolīni.

Viņš pārmeta Francijai, ka Krievijas impērija tai Pirmā pasaules kara laikā “nākusi palīgā”, bet Francija Krievijai no komunistiem atbrīvoties nav palīdzējusi.

Terorists tāpat uzsvēra, ka visu plānojis un darbojies viens. Atklājās, ka Gorgulovs, kurš savas emigranta gaitas bija uzsācis Prāgā, Francijā uzturējās nelikumīgi un 1931. gadā skaitījās no tās izraidīts (nelikumīgas medicīniskās prakses dēļ, jo veica abortus), taču bija izvairījies, vienkārši nomainot dzīves vietu.

Ir teorijas, ka aiz atentāta stāvējuši radikāļi no balto kustības vai padomju specdienesti, taču visdrīzāk Gorgulovs tiešām bija haotisku politisku ideju apsēsts “krievu murgotājs”, kā viņu sauca avīzēs. 1932. gada septembrī viņu giljotinēja.

SAISTĪTIE RAKSTI