Lauvu dresētājs Rīgas cirkā 20. gs. 20./30. gadu mijā.
Lauvu dresētājs Rīgas cirkā 20. gs. 20./30. gadu mijā.
Arhīva foto

Pirms 90 gadiem avīze vēstīja par incidentu Cēsu apriņķī, kas iedzīvotājos bija radījis neaprakstāmu uztraukumu 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem “Jaunākās Ziņas” vēstīja par incidentu Cēsu apriņķī: “Šoruden Ziemeļvidzemi apbraukāja Jēkaba Baloža zvērnīca, kurā bez citiem zvēriem ir arī lauvas.

Dzelzs krātiņos ievietotie zvēri nesen vesti pa Vidzemes šoseju no Apes uz Rīgu, jo zvērnīcas īpašnieks nodomājis tos izstādīt Ziemassvētku tirdziņā. Neparasto zvēru transportā ar lielu interesi noraudzījušies visi šosejai tuvējo māju iedzīvotāji.

CITI ŠOBRĪD LASA
Cēsu tuvumā naktī lauvu mātīte kļuvusi nemierīga un sākusi nepārtraukti rūkt.

Tuvējo māju iedzīvotāji, lauvas rūkšanu izdzirduši, nodomājuši, ka lauva izbēgusi no krātiņa brīvībā, stipri nobijušies un paziņojuši pa tālruni to vietējo aizsargu nodaļas priekšniekam.

Tas par lauvas izbēgšanu ziņojis tālāk Cēsu apriņķa priekšniekam, uz ātru roku samobilizējis pagasta aizsargus un devies ar tiem izbēgušās lauvas medībās.

Visā pagastā sacēlies neaprakstāms uztraukums. Neviens mierīgs iedzīvotājs vairs nedrīkstējis rādīties laukā, lai nekristu plēsīgam zvēram par upuri.

Sākušas klīst arī dažādas baumas.

Daži zinājuši stāstīt, ka aizsargi lauvu sašāvuši, bet tā iebēgusi mežā, daži citi redzējuši lauvu lodājam savu māju tuvumā. Aizsargi rūpīgi pārmeklējuši visu apkārtni, bet bīstamo zvēru, protams, nav atraduši, jo krātiņā ieslodzītā lauva pa to laiku bijusi pa šoseju aizvizināta krietni tālāk.

Lauvu “medības” ilgušas labu laiku, un tikai vēlāk noskaidrojies, ka noticis pārpratums. Tomēr baumas par izbēgušo plēsoņu Cēsu apkārtnē nav rimušas vēl tagad un zvēru īpašnieku par lauvas izbēgšanu vairākkārt pratinājusi arī policija.

Vēl šodien Raunā pastāv pārliecība, ka no krātiņa izlauzies lauva un nozudis mežā. Vakar Cēsu policijai ienāca daudzi telefoniski un mutiski ziņojumi no Raunas, lai gādā par iedzīvotāju drošību.”

Jāpiebilst, ka nākamā gada februārī baumu izplatītāju, lauksaimnieku Ķezi sauca pie Cēsu miertiesas, tomēr attaisnoja, jo kaut ko lielu viņš mežā teicās manījis un nodomi bijuši vislabākie.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.