Viesnīca “Roma” 20. gs. 30. gados.
Viesnīca “Roma” 20. gs. 30. gados.
Arhīva foto

Pirms 90 gadiem šajā dienā atklāta viesnīca “Roma” – modernākā un lepnākā viesnīca visā Baltijā! 2

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā 207
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem pulksten sešos vakarā valdības amatpersonu, ārvalstu sūtņu, sabiedrisko organizāciju pārstāvju un citu prominenču vērtēšanai nodeva atjaunoto viesnīcu “Roma” – tobrīd modernāko un lepnāko viesnīcu ne vien Rīgā, bet visās Baltijas valstīs un vienu no modernākajām Austrumeiropā.

Tās atvēršana un atbilstošais bankets bija liels notikums, kam savu klātbūtni neliedza ne Valsts prezidents Alberts Kviesis, ne valdības vadītājs Marģers Skujenieks un viņa kabineta ministri, ne Latvijas armijas vadība.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viesnīcas ēku 19. gadsimta beigās bija cēlis slavenais latviešu būvuzņēmējs Kristaps Morbergs un pēc savas nāves to līdz ar citiem namīpašumiem novēlējis Latvijas Universitātei, tāpēc juridiski viesnīca piederēja LU, kamēr ar faktisko apsaimniekošanu nodarbojās nomnieki. Tā viesnīcā darbojās jomā pieredzējušais Voldemārs Dreimanis, kamēr “Otto Švarca” restorānā tajā pašā namā saimniekoja Dora Jirgensone.

Laikabiedri apgalvoja, ka divu gadu ilgās kapitālās pārbūves gaitā “Roma” arhitekta Eižena Laubes vadībā bija mainījusies līdz nepazīšanai. Tajā iekārtoja autonomu apkuri, Rietumeiropas augstākajiem standartiem atbilstošu ventilācijas, ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu. “Jauno telpu lielākā priekšrocība ir tīrs gaiss, gaisma un siltums,” atzina “Jaunākās Ziņas”. Viesnīcai nu bija sava telefoncentrāle ar 75 numuriem un īpaša, viesnīcām piemērota durvju atslēgu sistēma.

Žurnālisti brīnījās par “dažādu elektrisko zvanu pogu, kontaktu un štepseļu” daudzumu numuriņos. Šķita neparasti, ka pie tiem ir nevis “paskaidrojoši uzraksti”, bet gan “paskaidrojoši zīmējumi”, proti – piktogrammas. Diemžēl leģendārā “Roma” gāja bojā 1944. gada rudenī, sarkanajai armijai ienākot Rīgā. Pēc Otrā pasaules kara tās vietā uzbūvēja tagadējās viesnīcas “Rīga” korpusu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.