1936. gada 7. jūlijā 1

Pirms 80 gadiem, 1936. gada 7. jūlijā, Ministru kabinets pieņēma “Likumu par tuberkulozes apkarošanu”, kurā tika uzsvērts, ka slimai personai “jāļauj sevi ārstēt”, bet par ārsta norādījumu ignorēšanu paredzēta kriminālatbildība.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 133
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
Lasīt citas ziņas

Tādējādi bija atzīts, ka šīs 20. gadsimta sākumā vēl nedziedināmās slimības apkarošana ir ne tikai kādu sabiedrisko organizāciju vai iestāžu, bet valsts līmeņa uzdevums, ar kuru nodarbojas Tautas labklājības ministrijas Veselības departaments. Lai novērstu infekcijas izplatīšanos, katram ārstam pēc attiecīgas diagnozes uzstādīšanas bija jāziņo par jauno slimnieku departamentā. “Nepieciešamos gadījumos slimnieku uz Veselības departamenta rīkojumu var spaidu kārtā ievietot slēgtā ārstniecības iestādē,” noteica likums. Materiāli nenodrošinātos pacientus ārstēt uz sava rēķina uzņēmās valsts un pašvaldības. Slimība Latvijā pilnībā nav apkarota arī mūsdienās, kaut jaunu saslimšanas gadījumu skaits ik gadu samazinās. 2015. gadā Latvijā reģistrēts 621 jauns tuberkulozes gadījums.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.