Josifs Staļins

“Vācieši ātri aptvēra, kas nonācis viņu rokās.” Kāpēc Staļina dēls metās pie dzeloņstiepļu žoga, kurā plūda augstsprieguma strāva? 47

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma

1941. gada 16. jūlijā. Staļina dēls gūstā

Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns
Lasīt citas ziņas

Pirms 80 gadiem kaujās par Smoļensku pie Ļiozno pilsētiņas vācu gūstā krita sarkanās armijas vecākais leitnants, artilērijas virsnieks Jakovs Džugašvili, Staļina vecākais dēls.

Viņa sagūstīšanas apstākļi nav skaidri, bet padomju laika dokumentos minēts, ka Jakovs pazudis, vienībai mēģinot iziet no aplenkuma.

CITI ŠOBRĪD LASA

Staļina dēla meklēšana turpinājās līdz 25. jūlijam. Tikmēr padomju avīzes vēl augusta vidū jūsmīgi rakstīja, kā viņš kaujās pie Vitebskas “grāvis ienaidnieku”.

Gūsta faktu atklātībā, protams, nodot nedrīkstēja. Vācieši ātri aptvēra, kas nonācis viņu rokās.

Pirmajās pratināšanās, ko veica vācu 4. armijas komandiera ģenerālfeldmaršala Gintera fon Kluges štāba virsnieki, Jakovs turējies lepni, taču nav slēpis sarūgtinājumu par katastrofālajām sarkanās armijas neveiksmēm kara sākumā.

Zināms, ka pēc tam vērtīgais gūsteknis ceļojis pa dažādām virsnieku karagūstekņu nometnēm. Uzskata, ka padomju specdienesti viņu divkārt, taču neveiksmīgi mēģinājuši atbrīvot.

Ir dokumentos neapstiprināta, leģendāra versijas, ka pēc Staļingradas vācieši piedāvājuši Jakovu Džugašvili apmainīt pret padomju sagūstīto feldmaršalu Frīdrihu Paulusu, taču Staļins tam nav piekritis, sakot slaveno frāzi: “Es kareivi pret feldmaršalu nemainu.”

Neskaidri palikuši arī bojāejas apstākļi. Īpašais gūsteknis atradās Zaksenhauzenes nometnē, kad 1943. gada 14. aprīļa vakarā pēkšņi atteicās doties uz baraku un pieprasīja tikšanos ar nometnes komandantu, kas jau bija devies prom.

Nezināmu iemeslu dēļ Jakovs pēdējās dienas bijis ļoti uztrauktā stāvoklī.

Saņēmis atteikumu, viņš meties pie nometnes dzeloņstiepļu žoga, kurā plūda augstsprieguma strāva, turklāt saucis sargam, lai tas šauj.

Reklāma
Reklāma

Lode trāpīja galvā, taču sekcija noskaidroja, ka Staļina dēls miris jau no elektriskās strāvas trieciena, ar abām rokām ieķeroties žogā.

Pēc kara veiktās izmeklēšanas atstāja daudz neskaidrību un minējumu. Jakova Džugašvili rīcību pieņemts uzskatīt par apzinātu pašnāvību.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.