O. Dankers (pa kreisi) un pašpārvalde O. Drekslera priekšā.
O. Dankers (pa kreisi) un pašpārvalde O. Drekslera priekšā.
Foto no žurnāla “Laikmets”

Pirms 80 gadiem vācu okupētajā Latvijā oficiāli izveidoja Latvijas Zemes pašpārvaldi 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Lasīt citas ziņas

Pirms 80 gadiem vācu okupētajā Latvijā oficiāli izveidoja Latvijas Zemes pašpārvaldi ar ģenerāli Oskaru Dankeru vadībā. Faktiski tā bija pastāvējusi kopš 1941. gada beigām, pamazām iegūstot legālo satvaru. Tā rīkojumu par pašpārvaldes ieviešanu “Austrumu apgabalos” vācu okupēto austrumu apgabalu ministrs Alfreds Rozenbergs bija devis jau martā.

Visa okupēto apgabalu civilpārvalde kopumā pakļāvās Rozenbergam, bet attiecīgajos reģionos noteicēji bija civilpārvaldes vācu ģenerālkomisāri un viņu ierēdņu aparāts – Latvijas teritorijas ģenerālkomisārs bija Oto Heinrihs Drekslers. “Iezemiešu” pārstāvji bija tikai vācu pārvaldes papildelements bez tiesībām ietekmēt politiskos vai daudzmaz svarīgos saimnieciskos jautājumus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņu vienīgais uzdevums bija padevīgi pildīt vācu norādes un kārtot “latviešu lietas”, ar kurām okupanti nevēlējās krāmēties. Drekslers arī bija tas, kurš minētajā datumā uzaicināja septiņus latviešu “ģenerāldirektorus”, lai tos “ieceltu un ievestu amatā”. Dankers kā iekšlietu ģenerāldirektors skaitījās augstākais. Viņš pārējo vārdā nolasīja svinīgo solījumu “uzticības pilnā sadarbībā pildīt savus pienākumus un veltīt visus spēkus dzimtenes labklājībai”. Propaganda pašpārvaldes oficiālo izveidi nosauca par “jaunu posmu” Latvijas ceļā uz “jauno Eiropu”.

Starp pazīstamākajām personībām pašpārvaldē minami bijušais Latvijas finanšu ministrs Alfrēds Valdmanis, kurš atbildēja par tieslietām un kuru vēlāk nomainīja Latvijas eksprezidents Alberts Kviesis. Savukārt izglītības un kultūras ģenerāldirektors bija ķīmiķis un agrākais LU rektors Mārtiņš Prīmanis. No starptautisko tiesību viedokļa pašpārvalde, kuras loma pārsvarā vērtējama negatīvi, bija neleģitīms orgāns; kolaboranti, bez tiesībām runāt latviešu tautas vārdā.