“Tēvijas” titullapa.
“Tēvijas” titullapa.
Arhīva foto

1943. gada 24. februārī. Pirmais publiskais aicinājums stāties leģionā 13

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji” 

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Lasīt citas ziņas

Pirms 80 gadiem vācu okupācijas varas centrālais laikraksts “Tēvija” teju pa visu pirmo lappusi publicēja ar Ostlandes reihskomisāra Hinriha Lozes vārdu parakstīto uzsaukumu stāties 10. februārī dibinātajā Latviešu SS brīvprātīgo leģionā.

Tas bija pirmais publiskais aicinājums stāties leģionā, kam turpmākajās dienās sekoja vēl citi. Aicinājums sākās ar lozungiem “Ar Ādolfu Hitleru uz uzvaru! Pie ieročiem! Pie darba!” un tikai tad sekoja uzruna “Latvieši!”: “Kad 1941. gadā vācu karavīri uz Vadoņa Ādolfa Hitlera pavēli atbrīvoja Jūsu dzimteni no boļševisma, viņi izglāba Jūs no tautas iznīcināšanas neapšaubāmā likteņa. Kopš tā laika Jūs ar savu darbu laukos un pilsētās, kā arī ar savu policijas dienestu zemes drošībai un ar aktīvu piedalīšanos frontē esat devuši savu daļu cīņā pret boļševismu. Šī cīņa tagad sasniegusi savu lielāko asumu. Boļševisms draud Eiropu iznīcināt. Pie tam vispirms apdraudēta ir Jūsu dzimtene.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šīs briesmas var novērst, un tās tiks novērstas tikai ar Eiropas tautu nesaudzīgu stāšanos cīņā un smagākajiem upuriem Vadoņa Ādolfa Hitlera apņēmīgajā vadībā. Vācu tauta dod šajā ziņā paraugu. Viņa apliecinājusi savu iestāšanos totālajā karā. Tagad arī uz Jums vērsts aicinājums darīt tāpat. Ierindojieties jaunās Eiropas cīņas un likteņa kopībā! Stājieties savas dzimtenes leģionā, lai cīnītos ar ieročiem pret draudošo boļševismu.

Ierindojieties par cīnītājiem un izpalīgiem vācu bruņotos spēkos. Atbalstiet cīņu ar savu karam svarīgo darbu. Atlieciet visu to, kas nekalpo uzvarai. Uzvara glābs Jūsu un Jūsu bērnu dzīvības, Jūsu īpašumu, Jūsu kultūru, Jūsu tautas turpmāko dzīvi Jūsu dzimtajā zemē, Jūsu nodrošināto vietu un Jūsu līdzdarbību Eiropas kopībā.” Uzrunu papildināja liels Ādolfa Hitlera portrets. Latvijas vārds netika pieminēts. Aicinājumi būt pateicīgiem “vācu tautai” un brīvprātīgi ņemt no tās “piemēru” acīmredzot izrādījās maziedarbīgi. Martā sākās mobilizācijas akcijas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.