Pirmoreiz uz astoto klasi 1962. gadā.
Pirmoreiz uz astoto klasi 1962. gadā.
Foto: no žurnāla “Liesma”

Pirms 60 gadiem PSRS stājās spēkā norma par obligāto astoņu klašu pamatizglītību 11

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 24
Lasīt citas ziņas

Pirms 60 gadiem PSRS stājās spēkā norma par obligāto astoņu klašu pamatizglītību. Agrākās septiņgadīgās skolas pārveidoja par astoņgadīgajām.

Astoņgadīgajai skolai, kā bija teikts iepriekš pieņemtajā izglītības likumā, “jādod skolēniem stingri vispārējo un politehnisko zināšanu pamati, jāieaudzina viņos darba mīlestība un gatavība sabiedriski derīgam darbam, jāveic bērnu tikumiskā, fiziskā un estētiskā audzināšana”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vienkāršāk sakot, tālākā darbība tautsaimniecībā un mācību turpināšana vidējās tehniskajās mācību ie­stādēs, kur gatavoja konkrētu nozaru speciālistus, jau prasīja labāku izglītības līmeni nekā agrāk.

Tāpēc praktiski reizē sāka arī kampaņu par astoņu klašu izglītību visiem tiem 17–30 gadus vecajiem pilsoņiem, kuri bija apstājušies pie 7. klases vai vēl agrāk. Tiem pienācās mācīties neklātienē vai apmeklēt vakarskolas.

Formāli skaitījās, ka sagatavošanās pārejai uz astoņu klašu izglītību bija ritējusi trīs gadus, jo tā prasīja pamatīgu skolu reorganizāciju un resursu papildināšanu, taču realitātē, brīdim pienākot, protams, izrādījās, ka gatavs nav lāgā nekas.

Tikmēr Latvijas PSR skolēnu skaits 1962./63. mācību gadā palielinājās par aptuveni 7000 bērnu, kam vajadzēja papildu 350 klases, pilnu mācību grāmatu komplektu un vēl tehnisko un saimniecisko aprīkojumu. 352 astoņgadīgās skolas bija jāreorganizē, jāpaplašina un jāceļ arī jaunas.

Bija jautājums par pedagogu sagatavotību. Piemēram, 1962. gadā tikai 47% astoņ­gadīgo skolu direktoru bija augstākā izglītība.

Vēl viena problēma – daļa 7. klases absolventu, kam citādi 1962. būtu bijis izlaiduma gads, īpaši laukos, nemaz nevēlējās “mocīt” vēl vienu klasi un uz skolu nenāca. Ar tiem bija jāveic “izskaidrojošs darbs”.

Katrā gadījumā pārejas process uz obligāto astoņu klašu izglītību ieilga, un vēl 1970. gadā tika atzīmēts, ka tas turpinās.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.