Foto – Shutterstock

2015. gada budžets: prioritātēm papildus varēs novirzīt 118,4 miljonus eiro 0

Valdība nākamgad prioritārajiem uzdevumiem varēs atļauties papildus novirzīt 118,4 miljonus eiro, informē par valsts budžeta izstrādi atbildīgajā Finanšu ministrijā (FM).

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Šādu nākamā gada budžetā pieļaujamo papildus sadalāmo summu FM aplēsusi, izvērtējot plānotos valsts budžeta ieņēmumus un izdevumus, kā arī ņemot vērā valdības līdzšinējos lēmumus par finansējumu nākamgad.

FM skaidro, ka, gatavojot nākamā gada valsts budžetu, valsts fiskālā politika tiek balstīta uzskatā, ka valsts var atļauties tērēt tikai tik, cik tā saņem nodokļos un citos ieņēmumos.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Tērējot nevis nopelnītu, bet aizņemtu naudu, valsts maksā aizdevējam procentus. Gan Latvijas nesenā pieredze, gan dažu citu Eiropas Savienības valstu pieredze skaidri parāda riskus gadījumā, ja valsts kļūst atkarīga no starptautisko finanšu tirgus labvēlības,” skaidro FM.

Ministrijā atgādina, ka, gatavojot 2015. gada budžeta projektu, valdība stingri pieturēsies mērķa, ka budžeta deficīts nedrīkst būt lielāks par 1% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Tāpat ministrijā uzsver, ka darbā pie nākamā gada valsts budžeta projekta svarīgi nodrošināt stabilu un prognozējamu nodokļu politiku, nemainot būtiskākās likumdošanā noteiktās nodokļu likmes un palielināt nodokļu ieņēmumus, pilnveidojot nodokļu administrēšanas instrumentus un iekasēšanu.

Tāpēc valdības atbildība būs nepieļaut “gāzi grīdā” politikas atjaunošanu, jo valsts finanšu plānošanā ir jāsaglabā pārdomāta piesardzība, rūpīgi izvērtējot visus iekšējos un ārējos riskus. Tādējādi tiks ievērots pretcikliskas fiskālās politikas princips un domāts par uzkrājuma veidošanu laikā, kad ekonomika aug.

Plānots, ka nākamā gada valsts budžeta projekts Saeimā tiks iesniegts 10. decembrī.  

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.