Publicitātes foto

2023.: Kāpēc Eiropas Prasmju gads ir svarīgs ES 1

Autore: Džordžia Epikoko (Giorgia Epicoco)

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Lasīt citas ziņas

Kas ir likts uz spēles, lai sasniegtu gan zaļo, gan digitālo pāreju?

Pēdējos desmit gadus Eiropas Komisija katru gadu ir veltījusi konkrētam tematam, kam nepieciešams veltīt īpašu izpratni, uzmanību un rīcību.

CITI ŠOBRĪD LASA

2022. gadā, Eiropas Jaunatnes gadā, liela uzmanība un atbalsts bija vērsts uz vienu no demogrāfiskajām grupām, kuru COVID-19 pandēmija ietekmējusi visvairāk. Lai gan mājsēdes laikā Eiropas jaunatne parādīja apbrīnojamu izturību un pielāgošanās spējas, viņi bija spiesti upurēt ierasto mācību vidi un saskārās ar sarūkošu darba tirgu, bezdarba līmenim sasniedzot augstāko rādītāju 2022. gadā visās savienības valstīs.

Kamēr pašreizējais vidējais rādītājs ir pakāpeniski samazinājies līdz 15,1%, bezdarba līmenis tādās dalībvalstīs kā Spānija, Itālija un Grieķija ir 20–30%. Šo rādītāju ir ietekmējuši vairāki pēcpandēmijas faktori, tostarp energoresursu cenas, augstā inflācija, kā arī ekonomiskie un nozares izaicinājumi. Lai cīnītos ar vides, energoresursu, digitālajiem un ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, Eiropas Komisija ir apstiprinājusi Horizon Europe darba programmu 2023.–2024. gadam, investējot aptuveni 13,5 miljardus eiro pētnieku un novatoru atbalstam visā Eiropā. Kā daļa no lielāka ES budžeta 95,5 miljardu eiro apmērā, kas paredzēts pētniecībai un inovācijām, programma atbalstīs ES klimata mērķu, energoresursu izturības pētniecībā, kā arī digitālo pamata tehnoloģiju izpētē.

Prasmju jautājums

Tomēr ES joprojām saskaras ar kritisku problēmu, kas neļaus tai sasniegt ambiciozos mērķus, ja to nekavējoties un ar piemērotiem līdzekļiem nerisinās: digitālo prasmju trūkums. Mūsdienu straujajā digitālajā ekonomikā digitālais talants ir nepieciešams, lai atraisītu digitālo pārveidošanos un veicinātu ekonomikas izaugsmi. Turklāt digitālā ekonomika var sniegt Eiropai iespēju mainīt savu nozares stāvokli ar sadarbību, kas analizē nepilnības, attīsta un nodod tālāk digitālās prasmes, izplata digitālās idejas un samazina digitālo nevienlīdzību.

Kopš 2014. gada Eiropas Komisijas izstrādātais Digitālās ekonomikas un sabiedrības indekss (DESI) ir sekojis Eiropas digitālajam sniegumam un noteicis rādītājus, kuri dalībvalstīm jāizmanto gan atsevišķi, gan ES līmenī, lai virzītos uz digitālās pārveidošanās mērķi. 2022. gada izlaidums atspoguļo interesantu ainu: lai gan digitalizācija ES nav vienmērīga, pastāv dažas konverģences pazīmes. Lielākā daļa ES dalībvalstu, kas pirms pieciem gadiem ziņoja par zemāko digitalizācijas līmeni, attīstās ātrāk par citām, uzrādot spēcīgāku konverģenci.

Reklāma
Reklāma

Trīs digitālie izaicinājumi

Tomēr digitālie izaicinājumi ES joprojām pastāv, uzrādot sliktus rezultātus trīs kritiskās jomās, un katrai no tām nepieciešams liels ieguldījums, lai savienība varētu konkurēt uz globālās skatuves un saglabāt rūpniecības priekšrocības. Tie ir:

  • Mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) digitālā pārveide, jo tie ir Eiropas ekonomikas mugurkauls un pārstāv 99% no visiem uzņēmumiem ES, nodarbinot aptuveni 100 miljonus cilvēku un radot vairāk nekā pusi no Eiropas IKP.
  • 5G tīkla paplašināšana, kura pilnā ekonomiskā ietekme globāli tiks realizēta līdz 2035. gadam. 5G atbalstīs plašu nozaru klāstu, tostarp jaunus vertikālos tirgus, piemēram, automobiļu ražošanas nozari, kā arī tieši un netieši Eiropā radīs līdz pat 2,3 miljoniem darba vietu.
  • Digitālo prasmju trūkums. Vairāk nekā 90% profesionālo amatu ir nepieciešamas vismaz pamata digitālās prasmes, jo digitālo rīku izmantošana paplašinās visās nozarēs, sākot no uzņēmējdarbības līdz transportēšanai un pat lauksaimniecībai.

Reaģējot uz šo situāciju, Eiropas Komisija ir pasludinājusi 2023. gadu par Eiropas Prasmju gadu, lai:

„Turpinātu veicināt pārkvalifikāciju un prasmju pilnveidošanu, nodrošinot, ka dubultajā pārējā neviens netiek aizmirsts, un jo īpaši lai risinātu darbaspēka trūkumu labāk kvalificēta darbaspēka jomā ES, kas spēj izmantot šā procesa sniegtās iespējas, tādējādi veicinot Eiropas uzņēmumu, jo īpaši mazo un vidējo uzņēmumu, konkurētspēju, pilnībā realizējot digitālās un zaļās pārejas potenciālu sociāli godīgā, iekļaujošā un taisnīgā veidā.”

Eiropas Komisija

Inovācijas, kas balstītas talantos

Pēdējos 20 gadus Huawei ir veicinājis talantu attīstību ES, tostarp izglītojot speciālistus, veicinot talantu mobilitāti, pārkvalifikāciju un prasmju pilnveidošanu, sadarbojoties ar universitātēm, dibinot partnerības tehnoloģiju jomā un atbalstot korporatīvo pilsonību. Viss iepriekšminētais ir mūsu darbības pamatā ES, sniedzot pienesumu stabilai sadarbību un programmu ekosistēmai digitālā talanta attīstībai.

2011. gadā Huawei Eiropā aizsāka savu galveno CSR programmu – Seeds for the Future. Aptverot ES-27, programma palīdzējusi vairāk nekā 3500 ar STEM jomu saistītiem un nesaistītiem studentiem apgūt padziļinātas prasmes 5G, mākslīgā intelekta, mākoņdatošanas, IoT, datu un nozares tendenču, digitālās tirdzniecības un kiberdrošības jomās, vienlaikus iegūstot praktisko pieredzi IKT nozarē un apgūstot vispārīgās prasmes, piemēram, starpkultūru pārvaldību, ilgtspēju un vadību.

Balstoties uz desmit gadu pieredzi talantu attīstībā, Huawei Italy uzsāka MVU iniciatīvu, lai veicinātu rūpniecisko sadarbību. Kopš 2021. gada prasmīgākie studenti no programmas Italian Seeds for the Future ir nodarbināti pilnībā sponsorētās prakses vietās pie MVU partneriem, kuriem ir digitālās pārveides programmas. Dati liecina, ka MVU reti piedāvā apmācības programmas saviem darbiniekiem, samazinot to iespējas uz sasniegumiem digitālajā vidē. Popularizējot daudznacionālo uzņēmumu un MVU sadarbību, mazie un vidējie uzņēmumi var izmantot digitālos talantus, veicinot savu kopējo izaugsmi, rezultātus un iespējas piedalīties IKT vērtības ķēdē. Pašlaik programma ir aizsākusi 12 prakses programmas ar partneriem no MVU un radījusi 17 pilna laika darba vietas enerģētikas un elektrības nozarē.

Tomēr, lai atbilstoši risinātu digitālo prasmju izaicinājumu, vispirms ir jāatrisina cita problēma – prasmju neatbilstība, kas negatīvi ietekmē ekonomisko konkurētspēju un izaugsmi, paaugstina bezdarba līmeni, grauj sociālo integrāciju un rada augstas ekonomiskās un sociālās izmaksas.

Viens no veiksmīgiem risinājumiem ir nozaru un akadēmiskās pasaules apvienošana.

2014. gadā Huawei dibināja savu pirmo IKT akadēmiju Eiropā Alikantes Universitātē (University of Alicante). Huawei IKT akadēmija ir bezpeļņas partnerība, kuras ietvaros Huawei sadarbojas ar augstskolu un universitāšu pasniedzējiem, lai kopīgi izstrādātu kursus, kas balstīti uz Huawei izpratni par nozari, tehnisko specializāciju un analīzi no nozares skatupunkta. Akadēmija ietver arī Huawei apstiprinātu talantu sertifikācijas standartu sistēmu ar praktiskām nodarbībām, kas palīdz nodrošināt atbilstību nozares talantu prasībām. Nodarbības aptver tādas tehniskās jomas kā maršrutēšana un komutācija, glabāšana, mākonis, WLAN, mākoņdatošana, lielie dati, IoT un mākslīgais intelekts, un paredzams, ka nākamajos piecos gados to apgūs 200 000 IKT speciālistu no Eiropas.

#MapTheGap: starptautiski pazīstama digitālo prasmju kampaņa

Huawei ir “Eiropā un Eiropai.” Mēs sarunājamies ar iesaistītajām pusēm un partneriem, lai izprastu to izaicinājumus un kopīgi izstrādātu risinājumus. Tas bija pamats Baltajai grāmatai, ko izdevām 2022. gada aprīlī kopā ar Ernst & Young un ALL DIGITAL – vadošo Eiropas mēroga asociāciju, kas vērsta uz digitālo prasmju attīstību.

Darbs ar nosaukumu „Stratēģijas digitālo prasmju trūkuma ES risināšanai“ (Strategies to address the digital skills shortages in the EU), identificē piecas jomas, kurās pastāv iespējas, un norāda uz galveno secinājumu: eiropiešiem bieži trūkst izpratnes par nepieciešamajām digitālajām prasmēm. Šā iemesla dēļ mums trūkst izpratnes par to, kādas digitālās prasmes vajadzētu apgūt. Lai risinātu šo problēmu un veicinātu izpratni par šiem izaicinājumiem un iespējām, Huawei un tā partneri ir izstrādājuši Digital Skills Quiz testu, ar kura palīdzību ikviens eiropietis var uzzināt, kādas digitālās prasmes uzlabot. Testa mērķis ir kartēt un personificēt digitālo prasmju trūkumu, izmantojot sešus atšķirīgus personību tipus, kas izveidoti saskaņā ar Eiropas Komisijas Digitālo kompetenču satvaru (Digital Competences Framework) (DigComp 2.2).

#MapTheGap piedāvā vienkāršu, bet efektīvu rīku, kas vienkāršo sarežģītu problēmu. Huawei un ALL DIGITAL bija gods redzēt, ka kampaņa guva starptautisku atzinību 2022. gada Association Excellence Awards, saņemot zelta medaļu par labāko informētības kampaņu mērķa sasniegšanai un divas bronzas medaļas par labāko pasākumu un labāko lobēšanas kampaņu.

Mūsu centieni turpināsies 2022. gadā, un mēs piedāvāsim pilnīgu atbalstu Eiropas Prasmju gadam 2023 gadā. Šajā nolūkā Huawei ir pievienojies tādām ES iniciatīvām kā Prasmju pakts (Pact for Skills) un apņēmies pievienoties jaunās Eiropas inovāciju programmas Digitālo darba vietu un prasmju koalīcijai (Digital Jobs and Skills Coalition) un EIT Deep Tech Talent. 2023. gadā mēs stiprināsim savas zināšanas un turpināsim palīdzēt atbalstīt talantu attīstības programmu, kas var pozitīvi un proaktīvi sniegt pienesumu gan zaļās, gan digitālās pārejas sasniegšanā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.