Foto: Anda Krauze

30 versijas Zaļajai maizītei. Santa Liepa cep to, kas pašai garšo + Padomi labas maizes izcepšanai 0

Gluži vai vēja spārniem aiztraukušies pieci gadi, kopš SANTA LIEPA izcepa pirmo Zaļās maizes kukulīti. Sākumā viņa cepa tikai maizi, taču tagag tai pievienojušies arī kliņģerpīrāgi un mazās uzkodas. Santa ir asu, izteiksmīgu garšu cienītāja, un tāda ir arī viņas ceptā maize.

Ēšanas paradumu ietekmētāji

LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 10
22 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 97
20 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tu būsi lieliskā formā. Tev izdosies viss, kas tev “nāks pretī”! Horoskopi 7.maijam
16 stundas
Lasīt citas ziņas

“Es gatavoju to, kas man garšo. Un maizei īpašo garšu piešķir piedevas, kas jāizvēlas tādas, par kurām iedomājoties vien mutē saskrien siekalas,” savas darbības pamatbausli pauž Santa. “Dzīvesvietas maiņa, ģimenes stāvokļa maiņa, sociālā statusa maiņa un vēl citi, varbūt mazāk svarīgi faktori ietekmē cilvēka ēšanas paradumus, līdz ar to – produktu izvēli.”

Tāpēc pircējs meklē arvien jaunas garšas, kas jāņem vērā ikvienam, kurš pievērsies pārtikas produktu tirgum. Līdz šim Santa radījusi aptuveni 30 Zaļās maizes versiju, bet patlaban visbiežāk cep kukulīšus, kam piedevās izmanto bietes, ķiplokus, raudeni un maltus melnos piparus (tā joprojām esot pircēju ļoti pieprasīta maize!); pelēko maizi, kuras garšas buķeti veido melnās olīvas, magones un timiāns; saulē kaltētu tomātu, zaļo olīvu un bazilika maizi; kabaču maizi ar halapenjo un Kajennas pipariem; spinātu maizi ar mājas pesto un sieru. Santa atzīst, ka nebaidās mīklai pievienot čili, maltus melnos un Kajennas piparus, kaut lasījusi, ka rūgstošu mīklu nedrīkst jaukt kopā ar spēcīgām garšvielām. “Drīz sāksies zaļo kukulīšu cepšanas laiks, kad mīklai pievienošu pļavās salasītas un izkaltētas zāles un nezāles: nātres, gārsas, gaiļbiksītes, arī pavasarī izaugušos spinātus un garšaugus, sākot ar dillēm un lociņiem un beidzot ar kinzu un citronzāli,” uzskaita Santa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šo maizi pārsvarā izvēloties tie, kas priekšroku dod maigākām garšām. Daudz piesātinātākas tās ir kukulīšiem, kam pievienoti dārzeņi, jo tiem netiek žēlotas arī garšvielas. “Mani līderi garšaugu pasaulē ir baziliks, timiāns un rozmarīns. Pievienojot garšvielas un garšaugus, paļaujos uz sajūtām. Tā ir mana mērvienība.”

Santa uzsver, ka nedrīkst skopoties arī ar citām piedevām: sieru, dārzeņiem, zaļumiem. Miltu un piedevu attiecībai jābūt līdzvērtīgai, tad kukulis ir piesātināts un smags. Apēdot pāris šķēļu, rodas sāts.

Santa Liepa cep gardu zaļumu maizīti

Mīklas sastāvs nemainīgs

Mīklu maizei Santa gatavo no augstākā labuma kviešu miltiem, sausā rauga, jūras sāls un ūdens. “Ne cukuru, ne taukvielas mīklai nepievienoju,” atklāj Zaļās maizes cepēja. “Kad esmu mīklu samīcījusi, ļauju tai stundu rūgt, pēc tam pārmīcu, izveidoju kukulīšus un vēl stundu atstāju, lai mīkla turpina rūgt.”

To, cik labi mīkla rūgs, ietekmē vairāki faktori, piemēram, temperatūra istabā, kur atrodas mīkla, laika apstākļi – vai ir stiprs vējš, vai līst lietus un tamlīdzīgi. “Esmu pieredzējusi, ka mīkla negaisa laikā neuzrūgst vai arī to dara ļoti slikti,” pieredzē dalās Santa un piebilst, ka kviešu miltu mīkla vieglāk pakļaujas rūgšanas procesam nekā no rudzu vai pilngraudu miltiem. “Rudzu maizi esmu cepusi tikai savai lietošanai, ne pārdošanai. Uzskatu, ka tā ir svēta, gadsimtiem bijusi latviešu maltītes pamatprodukts, mūsu identitātes daļa. Tādēļ lai rudzu maizes cepšana paliek vecmeistaru ziņā.”

Kas ar ko sader

Saulē kaltēto tomātu, zaļo olīvu un bazilika maize labi sader ar vītinātu gaļu, pikantu un piesātinātu pastēti un tumīgu sarkanvīnu, savukārt tosterī grauzdēta biešu maize debešķīgi garšo kopā ar kazas sieru un zaļumu sviestu vai pesto. Neatņemama maltītes sastāvdaļa, baudot šo maizi, ir lapu salāti ar dārzeņiem. Var arī pagatavot svaigu nātru salātus ar maigajām redīsu lapiņām un pārējo, kas ir zaļš.

Pelēko maizi (melnās olīvas, magones, timiāns) Santa ieteic baudīt kopā ar svaigu vai kūpinātu zivi, arī kūpinātiem lašu vēderiņiem, ar pikanto Dor Blue vai tam līdzīgiem sieriem, ar kazas sieru. Savukārt zaļumu maize labi garšos ar biezpienu.

“Maizes garšas atklājas pakāpeniski, nevis reizē, tāpēc katru kumosu var izbaudīt,” ar savu veikumu ir apmierināta Zaļās maizes cepēja.

PADOMI

• Mīcot mīklu, miltus pievieno nelielās devās. Maize būs gaisīgāka, ja miltus iesijā, tādējādi tajos iejaucot gaisa daļiņas.

• Ja pievieno par daudz rauga, maize iegūst nepatīkamu garšu.

• Sāls mīklai nepieciešams gan garšai, gan miltu īpašību uzlabošanai. Ja pieliek par daudz, mīkla nerūgst.

• Pievienojot mīklai pārāk daudz miltu, maize ir sausa un drupana.

• Mīkla ir labi uzrūgusi, ja tilpumā divkāršojusies.

• Garoza saplaisā, ja cepeškrāsns sākumā bijusi pārāk karsta vai mīkla vēl nav norūgusi.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Bieza garoza ir tad, ja cepeškrāsns nav pietiekami karsta, mīklai par daudz sāls vai tā pārāk ilgi cepusies.

• Maize plaisā, ja nepietiekami izmīcīta (vajag vismaz 10 minūtes) – no mīklas nav pazuduši ogļskābās gāzes burbulīši, kas rodas rūgšanas procesā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
23 stundas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 6
21 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 2
23 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
prast izvēlēties vislabākos zemeņu stādus? 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 10
22 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 97
20 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tu būsi lieliskā formā. Tev izdosies viss, kas tev “nāks pretī”! Horoskopi 7.maijam
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jāsāk veidot griķu krājumi? Eksperti skaidro, vai Latvijas iedzīvotājiem ir jāsatraucas par Krievijas griķu eksporta aizliegumu 34
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Slepkavība tiks atklāta!” Iekšlietu ministrs dalās ar jaunāko informāciju nogalinātā Bezzubova lietā 15
3 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Neparasti un ļoti gardi! Zeltainās krabju nūjiņu kotletītes ar sieru 4
2 dienas
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Slepenā ieeja: durvis, kas nav redzamas – atkal ir modē! 4
1 diena
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Kas jādara, lai pārvākšanās noritētu veiksmīgi! Speciālistes padomi 3
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
nenopirkt sliktu stādu?
Nedēļa
PR
Praktiski.lv
Praktiski
No omītes zelta receptēm: karaliskās bulciņas ar cukuriņu un magonēm 3
6 dienas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
Etiķis no kombučas – universāls līdzeklis! Liene Kņaze priekšroku dod pašgatavotajiem tīrīšanas līdzekļiem 5
Nedēļa
Ieva Ēvalde
Ziņas
No šodienas mūsu valstī atkal atļauts ieturēt maltīti kafejnīcu terasēs. Ar ko jārēķinās apmeklētājiem? 10
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Slepkavība tiks atklāta!” Iekšlietu ministrs dalās ar jaunāko informāciju nogalinātā Bezzubova lietā 15
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Opozīcija ar pozīciju valdību padarīja par muļķiem!” Rēvalds par Saeimas lēmumu atvērt āra terases 10
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Piektdien iespējamas pērkona lietusgāzes ar krusu 2
3 stundas
SM
Signe Mengote
Ziņas
Labas lietas priekam un iedvesmai iesaka Signe Mengote
38 minūtes
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
“Var nākties atbildēt ar savu maku!” “Rīgas mežu” bijušajai valdei prasīs atmaksāt miljonus
57 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Izcēlies pamatīgs īpašuma kašķis: “Avotiņu” bijušie saimnieki Magoni Šutovieni apsūdz mantu “zādzībā”, Magone teic – īpašums pārdots “ar viltu”
29 minūtes
LE
LETA
Veselam
Kāpēc nevakcinē bērnus? Zavadska skaidro, vai Latvijā sāks bērnu vakcināciju pret Covid-19 2
1 stunda
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
APTAUJA. Vai, jūsuprāt, vajag mainīt valdību? 62
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jāsāk veidot griķu krājumi? Eksperti skaidro, vai Latvijas iedzīvotājiem ir jāsatraucas par Krievijas griķu eksporta aizliegumu 34
18 stundas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 6
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Beidzot oficiāli atklāts prinča Filipa nāves iemesls 15
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
Covid-19 un neiroloģiskās slimības – izplatīta kombinācija 4
19 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Man vajadzēja piemeklēt maigākus izteicienus”: Viktors Ščerbatihs atvainojas, ka raidījumā saucis dažas sievietes par resnām 37
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 2
23 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
23 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Vai ar Covid-19 var saslimt arī pēc otrās potes? Ārsts par saslimšanu pēc vakcinācijas 67
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Princis Harijs un Megana Mārkla lūguši faniem ziedot 5 dolārus katram sava dēla Ārčija otrajā dzimšanas dienā
10:47
LE
LETA
Ziņas
Robežsargi konstatējuši kārtējos ceļotājus ar nelikumīgiem Covid-19 testiem
10:29
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Izcēlies pamatīgs īpašuma kašķis: “Avotiņu” bijušie saimnieki Magoni Šutovieni apsūdz mantu “zādzībā”, Magone teic – īpašums pārdots “ar viltu”
10:21