Foto: pixabay

5 vīnu stili: kā izvēlēties vispiemērotāko dzērienu pie ēdieniem 0

Vīns ir noslēpumains dzēriens, pilns bagātīgu aromāta un garšas nianšu. No vienas un tās pašas vīnogu šķirnes iespējams radīt ļoti atšķirīgus vīnus, un pat visspicākos degunus reizēm var piemānīt dzērieni no dažādām šķirnēm, izliekoties radniecīgi. Ne valstu robežas, ne vīna krāsa un pat ne vīnogu šķirne mūsdienās negarantē vīna patērētājam noteiktu unikālu vīna stilu.

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es tā īsti nevienu no viņām neatceros…”: rokmūziķis Ainars Virga atklāti par vienas nakts romāniem slavas “ziedu laikos” 1
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ne visi supervaroņi valkā apmetņus”: vīrietis zem Dienvidu tilta aptur satiksmi, lai palīdzētu 33
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Morāli kropļi.” Ķirsis skarbi par protestu Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā 576
1 diena
Lasīt citas ziņas

“Pasaulē ir ap desmit tūkstoši vīnogu šķirņu. Saskaitot tikai pašas populārākās, tādu ir ap divsimt. Rimi Vīna dārzā ir vairāk nekā seši simti vīnu, kuru darināšanā izmantotas ap simt dažādas vīnogu šķirnes. Pat viena vīnogu šķirne nebūt nenozīmē, ka dažādas izcelsmes un ražojuma vīni smaržos un garšos vienādi,” skaidro Rimi Vīna dārzs vīnzinis Mārcis Mitrevics.

Kā ierasts, Rimi vīna nodaļā dzērieni sakārtoti pēc krāsām, izcelsmes valstīm un reģioniem, kā arī cenu līmeņiem. Taču īpašs jaunievedums ir Mārča Mitrevica piedāvātā papildu informācija vīnu cenu zīmēs: tie ir pieci vīna stili – “svaigs”, “maigs”, “augļains”, “intensīvs” un “aromātisks”. Nosakot vīna stilu, ņemta vērā vīna salduma pakāpe, vīnogu šķirne un citi faktori, un jaunajās cenu zīmēs atzīmēti to galvenie raksturlielumi, vēlamā vīna pasniegšanas temperatūra un ēdienu piktogrammas, lai atvieglotu vīna izvēli konkrētai maltītei. “Vīnziņu pasaulē ir daudz dažādu kritēriju vīna raksturošanai. Protams, pircējam, kurš vēlas iegādāties vīnu svētku pusdienām vai grila vakaram, tie visi nav zināmi, tāpēc esam izveidojuši piecus stila apzīmējumus vieglākai izvēlei,” stāsta vīnzinis.

1. Svaigs

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: Pixabay

Salīdzinājums ar vīnu, kurš ar gadiem kļūst arvien labāks, patiesībā ir attiecināms tikai uz ļoti nelielu daļu izsmalcinātā dzēriena, atzīst Mārcis Mitrevics. Absolūti lielākā daļa vīnu, it īpaši baltvīni, vislabākie ir jauni un svaigi: baltvīni – ne vecāki par trim gadiem, sarkanvīni – ne vecāki par četriem gadiem. Lielākā daļa svaigo sarkanvīnu aromātu atgādina dažādas sarkanās ogas un sulīgus augļus, bet baltvīnos izcelsies citrusaugļi, tropu augļi un viss, kas ir zaļš – ogas, sevišķi ērkšķogas, zaļie āboli, dārzeņi, garšvielas, zāle, lapas un pat krūmi vai koksne. “Svaigos, jauneklīgos sarkanvīnus lielākoties esam nodēvējuši par “Augļainiem”, savukārt jaunos, svaigos baltvīnus ar neuzkrītošu aromātu, kurus ieteicams baudīt jo jaunākus, jo labāk – par “Svaigiem”. Tie jaunie vīni, kuriem ir stiprs un izteikts, jau pa gabalu no glāzes sajūtams aromāts, būs atrodami sadaļā “Aromātisks” vai “Intensīvs”,” stāsta Mārcis Mitrevics un iesaka “svaigos” vīnus izmēģināt kā aperitīvu vai kopā ar svaigiem salātiem, suši, jūras veltēm un Āzijas ēdieniem.

2. Maigs

“Atzīšos – definēt šo vīna stilu bija vissarežģītāk. Ar šo apzīmējumu saprotu tādu vīnu, kurā ir no visa pa druskai un nepārspīlēti – neuzbāzīgi aromāti, ne pārāk augsts skābums, ne pārāk liels alkohola stiprums, sarkanvīniem neuzbāzīgs un samtains ziedu tējas tanīnu sīvumiņš, sabalansēts salduma un skābuma līmenis, mierīga, noapaļota garša bez kādas noteiktas īpašības. Tie ir tīkami, liegi, gludi un kautrīgi vīni, kurus gribas salīdzināt ar zīdu,” stāsta Mārcis Mitrevics. Vīni ar apzīmējumu “maigs” labi sader ar tradicionālajiem pastas un rīsu ēdieniem, salātiem, jūras veltēm, baltajās mērcēs gatavotām zivīm, augļiem un desertiem.

3. Augļains

Publicitātes foto

“Augļains” attiecībā uz vīnu nenozīmē noteiktu augļu saldumu vai ogu skābumu, bet jebkurā gadījumā šādi augļus un ogas atgādinoši vīni var šķist mazliet saldeni. “Augļains – tas ir mūsu pieņemts apzīmējums vīniem, kuru galvenā īpašība ir augļu un ogu aromātu kopums un sulīga augļus vai ogas atgādinoša garša,” skaidro vīnzinis. Šādos vīnos var viegli atpazīt gatavu bumbieru vai ķiršu smaržu ar to saldumu, izteiktus jāņogu vai upeņu aromātus ar patīkami veldzējošu skābumu, taču jāsaprot, ka tas ir paša vīna malkotāja iztēlē – just saldumu vai skābumu kā aromātu nav iespējams. Šādiem vīniem piestāv vistas ēdieni, pastas, nogatavināti sieri, pica un grilēti ēdieni.

4. Intensīvs

Pie šī stila pieskaitāmi tie vīni, kuriem piemīt viena vai vairākas sekojošas īpašības: augsts alkohola saturs – tātad stiprie un stiprinātie vīni; vīni, kuri pirms nonākšanas veikalu plauktos ilgstoši izturēti, papildus sākotnējām smaržas un garšas īpašībām iegūstot nobriešanas procesā radušās nianses, piemēram, mucas notis; vīni, kuri darināti specifiskos smaržas un garšas koncentrēšanas apstākļos – piemēram, no karsētas vīnogu sulas, žāvētām vīnogām vai ekstremāli ilgi izturot vīnogu miziņas kontaktā ar šķidrumu; vīni, kuri darināti no vairāku vīnogu šķirņu sajaukuma, iegūstot kompleksu, daudzšķautņainu smaržu buķeti ar piesātinātu, pilnmiesīgu garšas struktūru. Šādi vīni lieliski sader ar jēra gaļu, sarkano gaļu, grilētiem ēdieniem, cepeti, salami, medījumiem, pastētēm un spēcīgiem sieriem.

5. Aromātisks

Foto: Pixabay

“Varbūt kādam šāds vīna stila apzīmējums šķitīs absurds, zinot, ka jebkuram vīnam ir savs aromāts, tātad jebkurš no tiem būtu saucams par aromātisku. Tomēr “aromātisks vīns” ir visā vīna pasaulē zināms termins, ar kuru apzīmē no ārkārtīgi izteiktas smaržas vīnogām darinātu vīnu. Vienlaikus Rimi plauktos atrodamo “aromātisko” vīnu garšas struktūra ir daudz vieglāka nekā “intensīvajiem” vīniem,” stāsta Mārcis Mitrevics un atklāj kādu vīnziņu knifu, kā noteikt, vai konkrētais vīns ir pieskaitāms aromātiskajiem. Ja aromātu buķete burtiski “ielaužas nāsīs” no vīna glāzes, kas nolikta uz galda, nemaz tai nepietuvinot degunu, ja tā smaržo kā krāšņs vasaras ziedu pušķis, tas noteikti ir aromātisks vīns. Papildu izteiktajiem ziedu aromātiem ļoti bieži aromātiska vīna smarža atgādina svaigas vīnogas, piemēram, no muskatvīnogām darinātajiem vīniem. “Aromātisko vīnu un ēdienu saderībā iesaku pievērst uzmanību līdzīgai ēdiena un dzēriena smaržu intensitātei – ideālā gadījumā tām jābūt vienādi stiprām, citādi zemākas intensitātes maltītes sastāvdaļu jūs vienkārši nesajutīsiet. Pie intensīvu aromātu ēdieniem, kas sader ar aromātiskiem vīniem, pieskaitāmi īpaši intensīva aromāta sieri, dažādi Āzijas ēdieni ar eksotisko garšvielu smaržām, kā arī zivis ar izteikti spēcīgu aromātu. Protams, arī tie aromātiskie vīni, kuru smarža atgādina svaigas vīnogas, ar tām saderēs,” iesaka vīnzinis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
AK
Aija Kaukule
Kokteilis
“Esmu bijis cilvēks, kurš agrāk diezgan skaļi vīpsnājis par seriāliem…” – atzīstas aktieris Niklāvs Kurpnieks
Intervija 7 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Skumja ziņa: mūžībā devies iemīļotais un talantīgais latviešu aktieris Arnis Līcītis
16 stundas
"V
"Mājas Viesis"
Kokteilis
“Da Vinči koda” autors Dens Brauns vienai no mīļākajām uzdāvinājis 300 000 eiro vērtu zirgu
6 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
VIDEO. Ar mammu labāk tā nejokot! Dēls par nešpetnu joku saņem slapju slotu sejā 5
6 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es tā īsti nevienu no viņām neatceros…”: rokmūziķis Ainars Virga atklāti par vienas nakts romāniem slavas “ziedu laikos” 1
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ne visi supervaroņi valkā apmetņus”: vīrietis zem Dienvidu tilta aptur satiksmi, lai palīdzētu 33
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Morāli kropļi.” Ķirsis skarbi par protestu Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā 576
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Ošlejs: Latvija ir starp trim valstīm pasaulē, kur prasa būt vakcinētam, lai strādātu. Esam ne tajā labākajā kompānijā… 379
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Ak vai, cik zemu kritis buldozers, ka tam jāvelkas uz veikalu bez sertifikāta un jātirda apsargs, lai ielaiž šopingā. Egila Līcīša feļetons
1 diena
Lasīt citas ziņas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieks – Austris 1
6 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es tā īsti nevienu no viņām neatceros…”: rokmūziķis Ainars Virga atklāti par vienas nakts romāniem slavas “ziedu laikos” 1
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Man likās, ka viņš ir apsēsts ar dēmoniem”: pēc dažu dienu padzīvošanas kopā ar aktieri Imantu Stradu saka Amuna Davis
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ne visi supervaroņi valkā apmetņus”: vīrietis zem Dienvidu tilta aptur satiksmi, lai palīdzētu 33
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Ar vienu vien sapņošanu tālu netiksi… Horoskopi 22.janvārim
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no no 22. līdz 28. janvārim: kādas vēlmes piepildīsies?
1 diena
UG
Uldis Graudiņš

Ziņas
“Man tas ir labs azarts, bet galvenais, ka prieks maniem abiem bērniem.” Rūjienietis pilnveido tautas bobsleju, gūstot ievērību visā pasaulē
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Kalvītis: Nevaru iedomāties, ka es kā valdības vadītājs varētu vienu sabiedrības daļu izslēgt no sabiedrības, tāpēc ka viņi negrib mani klausīt 3
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Naktī uz svētdienu gaisa temperatūra vietām noslīdēs zem -10 grādiem
22 minūtes
LE
LETA
Ziņas
APTAUJA: Latvijā 48% iedzīvotāju nav informēti par iespēju izņemt skaidru naudu veikalu kasē
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Nauris Puntulis: Žēl, ka pandēmijas situācija neļauj pulcēt seniorus uz semināriem, lai mācītu medijpratību 5
3 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Sasteigta, pavirša, nesaprotama un ar mērķi likvidēt darbavietas – tādu mežziņi redz jauno VMD reformu
2 minūtes
LE
LETA
Ziņas
No pilngadīgajiem iedzīvotājiem vakcināciju pret Covid-19 pabeiguši ap 80% un gandrīz trešdaļa revakcinējušies 23
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vējainu laiku prognozē arī februārī un martā
3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es tā īsti nevienu no viņām neatceros…”: rokmūziķis Ainars Virga atklāti par vienas nakts romāniem slavas “ziedu laikos” 1
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Morāli kropļi.” Ķirsis skarbi par protestu Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā 576
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Ošlejs: Latvija ir starp trim valstīm pasaulē, kur prasa būt vakcinētam, lai strādātu. Esam ne tajā labākajā kompānijā… 379
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Cipule skaidro, kāpēc pašlaik nevajadzētu ieviest ļoti stingrus ierobežojumus 57
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Saskrējuši kā bites uz medus!” zemledus makšķernieki apsēduši Juglu 18
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kauguros spēcīgais vējš norāvis dzīvojamās mājas jumtu 7
1 diena
Izcili gardas kotletītes rīvmaizē: bez gaļas!
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Štokenbergs: Vientuļi ļaudis bez bērniem ir pesimistiskāki par saviem nākotnes ienākumiem 34
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Man likās, ka viņš ir apsēsts ar dēmoniem”: pēc dažu dienu padzīvošanas kopā ar aktieri Imantu Stradu saka Amuna Davis
1 diena
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Sasteigta, pavirša, nesaprotama un ar mērķi likvidēt darbavietas – tādu mežziņi redz jauno VMD reformu
15:38
LE
LETA
Ziņas
Naktī uz svētdienu gaisa temperatūra vietām noslīdēs zem -10 grādiem
15:12
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 pacientu skaits Latvijas slimnīcās bez būtiskām izmaiņām
14:52