Foto: Unsplash

5 zivs ēdieni Vecgada vakaram: sens ticējums vēstī – zivtiņa galdā, naudiņa – maciņā 2

Zivs svētku galdā nodrošina ne tikai sātīgu maltīti, bet arī naudu. Ticējums vēsta, ka Vecgada vakarā jāēd zivs un zvīņas jāliek makā – tad visu gadu būs nauda!

Piontkovskis: Putins zina, ka Baltijas valstis pretosies, bet nav pārliecināts, ko darīs Rietumi 152
FOTO. “Kāds dekoltē!” Keita Midltone apmeklē pasākumu sev neierastā stilā – spilgts, drosmīgs, seksuāls
VIDEO. “Tiešraide” no meža Smiltenes novadā – lūsis sagrauž kamerai vadus, pie reizes nofilmē arī pats sevi
Lasīt citas ziņas

Ātrais lasis

Foto: Shutterstock
CITI ŠOBRĪD LASA


Sastāvdaļas:

Lasis (ap 2 kg)
Puse burciņas pesto (70–80 g)
Puscitrona sula
Olīveļļa
Citronpipari
Sāls

Pagatavošana:

Atdzesētu lasi ierīvē ar sāli, pārkaisa ar citronpipariem, pārslaka citrona sulu, pārziež ar pesto.

Liek uz cepešpannā ieklātas folijas vai cepampapīra, apslaka ar olīveļļu.

Šajā gadījumā noder arī izsmidzināmā eļļa. Cep 20–30 minūtes 200 grādos.

Zivs turpina gatavoties arī minūti vai pat divas pēc noņemšanas no pannas vai izņemšanas no cepeškrāsns. Tāpēc ieteicams lasi noņemt no pannas brīdī, kad tas teju būs gatavs.

Laša gatavību vizuāli var noteikt, ar dakšiņu atdalot nelielu gabaliņu no mīkstuma, – gatavai zivij mīkstums būs viegli stingrs, taču sulīgs.

Stiprā karpa

Foto: Shutterstock


Sastāvdaļas:

1 svaiga karpa (ap 2 kg)
150 g Krievijas siera
100 g marinētu šampinjonu
100 ml saldā krējuma
6–7 ķiploka daiviņas
Puscitrona sula
Majonēze
Olīveļļa
Saišķis diļļu
Sāls, pipari

Pagatavošana:

Karpai notīra zvīņas, zivi izķidā. Cepešpannā ieklāj foliju, uz tās liek zivi un apslaka ar eļļu. Apkaisa ar sāli un pipariem – gan no virspuses, gan vēdera iekšpusē.

Vēderā liek ripiņās sagrieztas ķiploka daiviņas un sakapātas dilles, visu pārslaka ar citrona sulu. Folijas malas uzloka uz augšu.

Aizver karpas vēderu, virspusi apsmērē ar majonēzi un saliek sagrieztus šampinjonus, pārkaisa ar sarīvētu sieru un pārlej ar saldo krējumu.

Ņem vēl vienu folijas gabalu, pārklāj zivi un aizloka ciet.

Liek cepeškrāsnī un cep 200 grādos. Aptuveni pēc 30 minūtēm noņem folijas pārklājumu un turpina cept vēl kādas 10 minūtes.

Ja grib karpu cept ar visu galvu, tad obligāti jāizgriež žaunas – ja tās atstās, zivs var sanākt rūgta.

Jaungada karpas

Foto: Niderlander/SHUTTERSTOCK


Sastāvdaļas:

2 karpas
2 paprikas
3 sīpoli
2 burkāni
Speķis
Majonēze
Dilles
Sāls, pipari

Pagatavošana:

Karpas atbrīvo no zvīņām. Visērtāk to izdarīt ar speciālu zvīņu skrāpi.

Vienai karpai, ko pildīs, pārgriež vēderu un iztīra iekšas. Otru zivi gatavo atvērtā veidā, tai izdara iegriezumu mugurā.

Sagatavotās zivis noskalo un ierīvē ar rupjo sāli un pipariem.

Sagriež papriku, sīpolus un dilles, sarīvē burkānus. Šo masu pilda karpā.

Otru papriku sagriež garās strēmelēs – tā domāta atvērtajai zivij.

Cepešpannā izkārto plānus speķa gabaliņus – lai zivis nepierautu pie pannas.

Zivis liek pannā un cep cepeškrāsnī 200 grādos 30 minūtes.

Kad pusstunda pagājusi, karpas apsmērē ar majonēzi un turpina cept vēl 10 minūtes.

Karpas cepšanas ilgums atkarīgs no tās lieluma.

Vārītas foreles

Foto: Olga Nayashkova/SHUTTERSTOCK


Sastāvdaļas:

4 foreles (ap 250 g katra)
Mazs sīpols
Burkāns
Citrons
2 lauru lapas
125 ml sausā baltvīna
1 ēdamkarote sāls
Svaigi pētersīļi

Pagatavošana:

Dziļā katlā vai pannā uzvāra 2 litrus ūdens. Sīpolu notīra, bet nemizo.

Burkānu nomizo un sagriež gabaliņos. Citronu nomizo un vienu pusi sagriež šķēlītēs.

Sīpolu un burkānu liek verdošajā ūdenī. Pievieno lauru lapas, citrona šķēlītes un vīnu un vāra uz lēnas uguns aptuveni pusstundu.

Izķidātas foreles nomazgā zem tekoša ūdens un nosusina.

Novārījumam pievieno sāli un liek tajā foreles. Turpina vārīt uz lēnas uguns aptuveni 20 minūtes.

Zivis ir gatavas, ja iespējams viegli izraut muguras spuru.

Foreles uzmanīgi izņem no katla un liek uz šķīvja. Pārkaisa sīki sakapātus pētersīļus, dekorē ar atlikušo citronu.

Ātrā siļķe kažokā


Sastāvdaļas:

“Rimi” rudzu sausmaizītes ar ķiplokiem (laiviņas)
Vārīta biete
Maza izmēra sīpols
Marinēta siļķes fileja
Jebkurš krēmsiers
Dekorēšanai – baziliks, dilles
Garšai – citronpipari

Pagatavošana:

Uz sausmaizītēm smērē krēmsieru, virsū liek mazu škēlīti (es griežu gareniski) marinētu siļķes fileju, plānu šķēlīti vārītas bietes un tikpat plānu šķēlīti sīpola.

Pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm un pievienoju mazliet citronpiparus.

Ticējumi!

• Vecgada vakarā jāizzvejo liela zivs, kurai lielas zvīņas. Zivs jānotīra un zvīņas jānovieto traukā un jātur uz galda visu nakti. Jaunā gada rītā zvīņas jāizdala starp mājas ļaudīm. Tās jāglabā naudas makā. Tad visu gadu būs daudz naudas kā zivju zvīņu.

• Veca gada vakarā jātīra zivis un zvīņas vienmēr jānēsā naudas makā, tad visu gadu naudas netrūks.

• Jaunā gadā jāēd zivis, lai būtu naudas tikpat daudz, cik zivīm zvīņu.

Noderīgi!

Zivij piederas: dillles, fenhelis, majorāns, citronzāle, koriandrs, čili, pētersīļi, timiāns, oregano, ķimenes, piparmētra, citrons, ķiploks, sīpols

Noderīgs padoms, kā ātri izfilēt zivi!

SAISTĪTIE RAKSTI

Zivju audzētavas “Blue Circle” vadītājs un līdzīpašnieks, zivkopis Lauris Apsis raidījumā “La Dolce Vita. Ar Roberto” nodemonstrē, kā ātri un bez liekas ķēpas izfilēt zivi!

Skaties šajā video:

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kādi ir noteikumi, lai uz ielas pie mājas varētu izbūvēt “gulošo policistu”?
Tuvojas pavasaris – kā plānot dārza darbus?
“Izlietot līdz” un “ieteicams līdz” – kā atšķiras uzraksti uz iepakojumiem?
Uzkrātais pensijas kapitāls rūk – ko iesaka darīt finanšu speciālisti?
Piontkovskis: Putins zina, ka Baltijas valstis pretosies, bet nav pārliecināts, ko darīs Rietumi 152
FOTO. “Kāds dekoltē!” Keita Midltone apmeklē pasākumu sev neierastā stilā – spilgts, drosmīgs, seksuāls
VIDEO. “Tiešraide” no meža Smiltenes novadā – lūsis sagrauž kamerai vadus, pie reizes nofilmē arī pats sevi
Janvārī Ukrainā iznīcināts rekordliels okupantu skaits
FOTO. “Prāta Vētras” bundzinieks Kaspars Roga komentē savu došanos prom no Latvijas 16
Lasīt citas ziņas
Veterinārārsts Dāvids Kleimanis: “Savā praksē neesmu redzējis nevienu labu piemēru, kad pie ķēdes turētam sunim nebūtu bijis problēmu” 25
Uzmanīgi ar mutes skalojamajiem līdzekļiem! Ārsti brīdina – var iedzīvoties pamatīgās nepatikšanās
Mandeļu miltu, šokolādes, kartupeļu… Neierastas vafeļu receptes! 1
4 iemesli, kāpēc vajadzētu kaļķot koku stumbrus: to vislabāk darīt, kad gaisa temperatūra ir ap 0 grādu 4
Mīts vai patiesība: kaķim patiešām nedrīkst dot pienu? 14
Uzmini nu! Sastopama gan Āfrikā, gan Latvijā, dzied naktīs. Uzskatāma par ukraiņu iemīļotu simbolu 18
“Ežiņu” lauksaimniecības zeme – strīdu krustugunīs arī ar finanšu institūciju “Altum”
Krievi lien un lien uz priekšu… Ja Ukraina zaudē Donbasu – karš zaudēts?
Imants Frederiks Ozols: Latvija brēc uz Vāciju tādēļ, ka mums ir paniski bail!
Live TEKSTA TIEŠRAIDE. Kijiva: Putins var mēģināt veikt plaša mēroga uzbrukumu Ukrainai, kā tas notika pirms gada – 24.februārī
FOTO. “Kāds dekoltē!” Keita Midltone apmeklē pasākumu sev neierastā stilā – spilgts, drosmīgs, seksuāls
Ar malku vairs kurināt nedrīkstēs? Ministre skaidro, vai Eiropa plāno ierobežot malkas un šķeldas izmantošanu siltumapgādē
Janvārī Ukrainā iznīcināts rekordliels okupantu skaits
VIDEO. Jēkabpilī tiek veikts ārkārtas dambja remonts, gatavojoties iespējamajiem pavasara plūdiem
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Ar malku vairs kurināt nedrīkstēs? Ministre skaidro, vai Eiropa plāno ierobežot malkas un šķeldas izmantošanu siltumapgādē
11:30
VIDEO. Jēkabpilī tiek veikts ārkārtas dambja remonts, gatavojoties iespējamajiem pavasara plūdiem
11:24
“Ežiņu” lauksaimniecības zeme – strīdu krustugunīs arī ar finanšu institūciju “Altum”
11:15