Foto: Unsplash

5 zivs ēdieni Vecgada vakaram: sens ticējums vēstī – zivtiņa galdā, naudiņa – maciņā 0

Zivs svētku galdā nodrošina ne tikai sātīgu maltīti, bet arī naudu. Ticējums vēsta, ka Vecgada vakarā jāēd zivs un zvīņas jāliek makā – tad visu gadu būs nauda!

Reklāma
Reklāma

Ātrais lasis

Kokteilis
Bez smiekliem neiztikt! Prezidentu šodien uzjautrinājis kāds jaunietis, kurš viņu nosaucis neparastā vārdā
TV24
“Notiek cepšanās visaugstākajā temperatūrā.” Slaidiņš par to, ka Kremlis kritis histērijā un draud ar triecieniem
Krievijai negaidīts sitiens zem jostasvietas – laikapstākļi var satracināt tautu 85
Lasīt citas ziņas
Foto: Shutterstock


Sastāvdaļas:

Lasis (ap 2 kg)
Puse burciņas pesto (70–80 g)
Puscitrona sula
Olīveļļa
Citronpipari
Sāls

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Atdzesētu lasi ierīvē ar sāli, pārkaisa ar citronpipariem, pārslaka citrona sulu, pārziež ar pesto.

Liek uz cepešpannā ieklātas folijas vai cepampapīra, apslaka ar olīveļļu.

Šajā gadījumā noder arī izsmidzināmā eļļa. Cep 20–30 minūtes 200 grādos.

Zivs turpina gatavoties arī minūti vai pat divas pēc noņemšanas no pannas vai izņemšanas no cepeškrāsns. Tāpēc ieteicams lasi noņemt no pannas brīdī, kad tas teju būs gatavs.

Laša gatavību vizuāli var noteikt, ar dakšiņu atdalot nelielu gabaliņu no mīkstuma, – gatavai zivij mīkstums būs viegli stingrs, taču sulīgs.

Stiprā karpa

Foto: Shutterstock


Sastāvdaļas:

1 svaiga karpa (ap 2 kg)
150 g Krievijas siera
100 g marinētu šampinjonu
100 ml saldā krējuma
6–7 ķiploka daiviņas
Puscitrona sula
Majonēze
Olīveļļa
Saišķis diļļu
Sāls, pipari

Pagatavošana:

Karpai notīra zvīņas, zivi izķidā. Cepešpannā ieklāj foliju, uz tās liek zivi un apslaka ar eļļu. Apkaisa ar sāli un pipariem – gan no virspuses, gan vēdera iekšpusē.

Vēderā liek ripiņās sagrieztas ķiploka daiviņas un sakapātas dilles, visu pārslaka ar citrona sulu. Folijas malas uzloka uz augšu.

Aizver karpas vēderu, virspusi apsmērē ar majonēzi un saliek sagrieztus šampinjonus, pārkaisa ar sarīvētu sieru un pārlej ar saldo krējumu.

Ņem vēl vienu folijas gabalu, pārklāj zivi un aizloka ciet.

Reklāma
Reklāma

Liek cepeškrāsnī un cep 200 grādos. Aptuveni pēc 30 minūtēm noņem folijas pārklājumu un turpina cept vēl kādas 10 minūtes.

Ja grib karpu cept ar visu galvu, tad obligāti jāizgriež žaunas – ja tās atstās, zivs var sanākt rūgta.

Jaungada karpas

Foto: Niderlander/SHUTTERSTOCK


Sastāvdaļas:

2 karpas
2 paprikas
3 sīpoli
2 burkāni
Speķis
Majonēze
Dilles
Sāls, pipari

Pagatavošana:

Karpas atbrīvo no zvīņām. Visērtāk to izdarīt ar speciālu zvīņu skrāpi.

Vienai karpai, ko pildīs, pārgriež vēderu un iztīra iekšas. Otru zivi gatavo atvērtā veidā, tai izdara iegriezumu mugurā.

Sagatavotās zivis noskalo un ierīvē ar rupjo sāli un pipariem.

Sagriež papriku, sīpolus un dilles, sarīvē burkānus. Šo masu pilda karpā.

Otru papriku sagriež garās strēmelēs – tā domāta atvērtajai zivij.

Cepešpannā izkārto plānus speķa gabaliņus – lai zivis nepierautu pie pannas.

Zivis liek pannā un cep cepeškrāsnī 200 grādos 30 minūtes.

Kad pusstunda pagājusi, karpas apsmērē ar majonēzi un turpina cept vēl 10 minūtes.

Karpas cepšanas ilgums atkarīgs no tās lieluma.

Vārītas foreles

Foto: Olga Nayashkova/SHUTTERSTOCK


Sastāvdaļas:

4 foreles (ap 250 g katra)
Mazs sīpols
Burkāns
Citrons
2 lauru lapas
125 ml sausā baltvīna
1 ēdamkarote sāls
Svaigi pētersīļi

Pagatavošana:

Dziļā katlā vai pannā uzvāra 2 litrus ūdens. Sīpolu notīra, bet nemizo.

Burkānu nomizo un sagriež gabaliņos. Citronu nomizo un vienu pusi sagriež šķēlītēs.

Sīpolu un burkānu liek verdošajā ūdenī. Pievieno lauru lapas, citrona šķēlītes un vīnu un vāra uz lēnas uguns aptuveni pusstundu.

Izķidātas foreles nomazgā zem tekoša ūdens un nosusina.

Novārījumam pievieno sāli un liek tajā foreles. Turpina vārīt uz lēnas uguns aptuveni 20 minūtes.

Zivis ir gatavas, ja iespējams viegli izraut muguras spuru.

Foreles uzmanīgi izņem no katla un liek uz šķīvja. Pārkaisa sīki sakapātus pētersīļus, dekorē ar atlikušo citronu.

Ātrā siļķe kažokā

Foto: Laura Blumberga


Sastāvdaļas:

“Rimi” rudzu sausmaizītes ar ķiplokiem (laiviņas)
Vārīta biete
Maza izmēra sīpols
Marinēta siļķes fileja
Jebkurš krēmsiers
Dekorēšanai – baziliks, dilles
Garšai – citronpipari

Pagatavošana:

Uz sausmaizītēm smērē krēmsieru, virsū liek mazu škēlīti (es griežu gareniski) marinētu siļķes fileju, plānu šķēlīti vārītas bietes un tikpat plānu šķēlīti sīpola.

Pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm un pievienoju mazliet citronpiparus.

Ticējumi!

• Vecgada vakarā jāizzvejo liela zivs, kurai lielas zvīņas. Zivs jānotīra un zvīņas jānovieto traukā un jātur uz galda visu nakti. Jaunā gada rītā zvīņas jāizdala starp mājas ļaudīm. Tās jāglabā naudas makā. Tad visu gadu būs daudz naudas kā zivju zvīņu.

• Veca gada vakarā jātīra zivis un zvīņas vienmēr jānēsā naudas makā, tad visu gadu naudas netrūks.

• Jaunā gadā jāēd zivis, lai būtu naudas tikpat daudz, cik zivīm zvīņu.

Noderīgi!

Zivij piederas: dillles, fenhelis, majorāns, citronzāle, koriandrs, čili, pētersīļi, timiāns, oregano, ķimenes, piparmētra, citrons, ķiploks, sīpols

Noderīgs padoms, kā ātri izfilēt zivi!

Zivju audzētavas “Blue Circle” vadītājs un līdzīpašnieks, zivkopis Lauris Apsis raidījumā “La Dolce Vita. Ar Roberto” nodemonstrē, kā ātri un bez liekas ķēpas izfilēt zivi!

Skaties šajā video:

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.