Filips Rajevskis
Filips Rajevskis
Foto – Dainis Bušmanis

M. Antonevičs: – Politologi prezidenta vēlēšanas bieži saista ar iespējamo politisko krīzi un valdības krišanu. Tam gan nav vēsturisku apstiprinājumu, jo vienīgā valdība, kas krita pēc prezidenta vēlēšanām, bija Krištopana valdība 1999. gadā. Kas liek domāt, ka kaut kas tāds varētu notikt šoreiz? 5

– Prezidenta vēlēšanas nebūs ne katalizators, ne iemesls, kāpēc mainīsies valdība. Tad jau drīzāk tas varētu notikt vasaras beigās, kad visi būs atpūtušies un gatavi jauniem izaicinājumiem. Iemesls būtu mainīt pašreizējo politisko līdzsvaru valdošajā koalīcijā. Zaļajiem zemniekiem ir gan interese, gan kapacitāte, lai uz to spiestu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 46
Lasīt citas ziņas

– Kādas būtu tās intereses? Premjera amats?

– Tur var tirgoties. Protams, ZZS ir kandidāti premjeram, taču noteikti interesētu arī Satiksmes ministrija. “Rail Baltic” projekts ienesīs milzu naudu, un tur noteikti sadursies dažādas intereses. ZZS nav tas politiskais spēks, kas gāž valdību, taču tā var palīdzēt radīt premjerei apziņu, ka pašreizējā valdība nav darbaspējīga. Straujuma nav tas cilvēks, kas turēsies pie krēsla. Ja viņa jutīs, ka politiskā atbalsta nav, viņa pati aizies. Turklāt tiks izdarīts tā, lai viņai šī aiziešana būtu pietiekami komfortabla, bez skandāliem un aizvainojuma.

CITI ŠOBRĪD LASA

– ZZS jau ir devusi mājienu par saviem iespējamiem premjera kandidātiem. Visbiežāk dzird piesaucam pašreizējo ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu, retāk aizsardzības ministru Raimondu Vējoni vai zemkopības ministru Jāni Dūklavu. Ko var piedāvāt citi? “Vienotība”?

– Piemēram, Jānis Reirs…

– Bet vai tas ir nopietni?

– Kāpēc ne? “Vienotībai” šobrīd nav izdevīgi rādīt citus kandidātus, kamēr vēl valda Straujuma. Gan jau pēc valdības krišanas iznāktu priekšā vēl citi. Kāpēc tā nevarētu būt Solvita Ābol­tiņa? Viņa ir partijas priekšsēdētāja, saglabājusi savu politisko ietekmi. Varbūt te situācija pat ir interesantāka – citu premjera kandidātu “Vienotība” varbūt vēl varētu atrast, bet citu partijas priekšsēdētāja kandidātu gan būtu grūti.

V. Krustiņš: – Koalīcijas partneriem Āboltiņa varētu šķist pārāk stingra…

– Iespējams, ka viņa savu lielo iespēju jau ir nokavējusi. Tā bija tad, kad atkāpās Dombrovskis, bet “Vienotība” izvirzīja Straujumu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.