Foto: shutterstock.com

✔ Acu priekšā peldošas sarkanīgas stīgas var liecināt par saasiņojumu stiklveida ķermenī. 2


Problēmas nopietnība atkarīga no plīsušā asinsvada lieluma. Ja tas ir maziņš, rodas sūdzības par mušiņām, taču, ja asinis piepilda lielu daļu stiklveida ķermeņa, iespējama izteikta redzes pasliktināšanās.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Saasiņojums var būt asins slimības, paaugstināta asinsspiediena, cukura diabēta, traumas vai tīklenes plīsuma izpausme.

Diemžēl tas bieži vien provocē saistaudu ieaugšanu stiklveida ķermenī. Būtu jāpārliecinās, vai tīklenē nav radies plīsums, jo tad caur to plūst acs iekšējais šķidrums un sašķidrinājusies stiklveida ķermeņa daļa, veicinot tās atslāņošanos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nelieli saasiņojumi dažkārt uzsūcas, īpaši neietekmējot redzi. Nereti šā procesa veicināšanai iesaka lietot kālija jodīda šķīduma pilienus.

Parasti atjaunot redzi iespējams tikai ar ļoti sarežģītas un dārgas mikroķirurģiskas operācijas palīdzību, kuras laikā izņem stiklveida ķermeni un aizvieto ar speciālu sāļu šķīdumu. Dažkārt to nākas veikt atkārtoti, taču vēlamais rezultāts tāpat netiek gūts.

✔ Par stiklveida ķermeņa bojājumu var liecināt arī tā sauktais sudraba vai zelta lietus.

Šajā gadījumā tajā peld sudrabaini kalcija un fosfolipīdu kristāliņi vai arī zeltainas holesterīna nogulsnes. Ārsts, izmeklējot acis, redz izteiktu spīdošu duļķojumu, caur kuru reizēm nav iespējams saskatīt tīkleni un redzes nervu. Atliek vien brīnīties, ka pacientam var nebūt sūdzību, atzīst daktere Klindžāne.

Tomēr diezgan daudzi redz vizuļošanu, it īpaši uz balta fona, kad uz tīklenes nokļūst vairāk gaismas. Skatoties ar abām acīm kopā, tā parasti traucē mazāk.

Stiklveida ķermeņa mirguļošanas iemesls nav zināms, taču visbiežāk to novēro cukura diabēta un aterosklerozes slimniekiem. Īpaša ārstēšana acīm parasti nav nepieciešama.

✔ Noteikti jāpārliecinās, vai apduļķojumus stiklveida ķermenī nav izraisījis acs mugurējās daļas iekaisums.

Biežāk tas rodas jauniem vai vidēja vecuma cilvēkiem. Tā iemesls var būt vispārējas organisma slimības, piemēram, reimatoīdais artrīts, kad tiek bojāts asinsvadu trakts jeb vidējais acs ābola apvalks. Šajos gadījumos acis ir mierīgas, nav apsārtuma un sāpju, bet strauji palielinās to priekšā peldošo mušiņu skaits un izteikti vājinās redzes asums.

Reklāma
Reklāma

Atkarībā no procesa smaguma stiklveida ķermenī veidojas iekaisuma izsvīdums. Nopietnos gadījumos tas ir tik izteikts, ka slimnieks var saskatīt vien roku kustības vai just tikai spožu gaismu.

Tā kā iekaisums ir saistīts ar vispārējo veselības stāvokli, tas slikti padodas ārstēšanai. Nereti visu mūžu jālieto medikamenti. Reizēm nākas veikt stiklveida ķermeņa operāciju.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.