Tā kā par musulmaņiem sevi uzskata vairākums albāņu, ainavas ar mošeju minaretiem uz kalnu fona nav retums.
Tā kā par musulmaņiem sevi uzskata vairākums albāņu, ainavas ar mošeju minaretiem uz kalnu fona nav retums.
Foto – Anita Pirktiņa

Galvenā ticība – māņticība 3

Stāsts par “laimīgo zemi” un “pūstošo” ienaidnieku aiz dzelzs priekškara mums nav svešs. Arī diktatora Hodžas sociālistiski komunistiskā propaganda gadu desmitiem centās pārliecināt iedzīvotājus, ka viņi dzīvo vienā no pasaules attīstītākajām un laimīgākajām zemēm. Albānija kopš 1967. gada tika pasludināta arī par pilnīgi ateistisku. Lai par šo faktu nevienam nebūtu ne mazāko šaubu, Tirānas lielākajā mošejā ierīkoja publisko tualeti. Valsts iejaucās visās iespējamajās cilvēku dzīves jomās, ieskaitot privāto. Iejaukšanās izpaudās līdz absurdam novestos aizliegumos – nedrīkstēja veikt reliģiskos rituālus, turēt mājās kaķus un suņus, zvanīt pa telefonu uz ārzemēm, iegādāties privātos auto, audzēt bārdu utt. Pat vilciena sliedes esot beigušās pie valsts robežas… Atļauts bija maz kas, toties tas, kas bija atļauts, faktiski bija obligāts.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

Nepagāja ne pieci gadi kopš paranoiskā tirāna aiziešanas uz labākiem medību laukiem, kad albāņi metās iepazīt visnotaļ svešādo ārpasauli un atgūt iekavēto – valstī sāka ieplūst dažādas kapitālistiskas preces; par iecienītāko augli kļuva banāns, sākās privātmāju būvniecība un, protams, katrs varēja izvēlēties, pie kādas reliģijas piederēt. Daudzi izvēlējās to, kas bija viņu vecvecākiem, taču varēja izrādīties, ka māte un tēvs pārstāv dažādas ticības. Patlaban par musulmaņiem sevi uzskata apmēram 65%, par pareizticīgajiem 18%, par katoļiem 16% albāņu. Kāds procents esot arī protestantu.

Tomēr pāri visām nosauktajām ticībām valda māņticība. Daudzās tradīcijas un ticība visādiem ziliem brīnumiem albāņu dzīvi regulējot labāk nekā svētās dziesmugrāmatas. Ticējums par ļauno jeb balto aci, kas visu ko var noskaust, liek pie katras nepabeigtas jaunbūves karināt gan ķiploku virtenes, gan krelles un lelles. Ļaunuma aizbiedēšanai noder arī mīkstie rotaļu zvēriņi, bet bezizejas situācijā dažs izlīdzas ar visai baisa paskata putnubiedēkli, kas sastāv no mieta, kam uzkarinātas cilvēka drānas. Puskrēslā braucot cauri šādiem jaunbūvju ciemateļiem, kur starp pusuzcelto māju ribām vējā kā šausmenes dekorācijas šūpojas visādu veidu un gabarītu leļļi, zosāda garantēta.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.