Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Dainis Bušmanis

  3

“Pazudušo” skaits pieaug

Jāpiebilst, ka jau līdz šim IKVD apkopojis datus par skolēnu ilgstošiem kavējumiem. Kopš oktobra skolām dati par kavējumiem jāievada Valsts izglītības informācijas sistēmā, tikko skolēns kavējis 20 mācību stundas. Datubāzē jāieraksta arī kavējumu cēlonis. Visbiežāk tiek minēta nelabvēlīga sociālā situācija, motivācijas trūkums apmeklēt skolu. Skolām jāziņo arī par to, kā tās problēmu risinājušas. Visbiežāk tās norāda, ka sazinājušās ar kavētāja vecākiem. Dažkārt gan turpat klāt ir piezīme, ka vecāki ar skolu nekontaktējas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Peru valdība oficiāli klasificējusi transpersonas un nebinārās personas kā “garīgi slimas”
Lasīt citas ziņas

Arī pētījumi liecina, ka lielākoties skolas gaitas tiek pārtrauktas sliktu sekmju vai nelabvēlīgu sociālo apstākļu dēļ, taču, kā norāda G. Kraģe, var būt gadījumi, kad atbalsts būs vajadzīgs arī bērniem, kas labi mācās, taču tieši augsto sasniegumu dēļ nav ieredzēti vienaudžu vidū. Tāpat riska grupā var nonākt bērni, kuriem ir gana labas sekmes, tomēr tās neatbilst skolēna augstajām prasībām pašam pret sevi.

Latvijas skolēni priekšlaikus skolas gaitas pārtrauc retāk nekā Eiropas Savienības skolēni vidēji. Diemžēl pēdējos gados šādu skolēnu skaits Latvijā pieaug. 2015. gadā mācības pirms izglītības iegūšanas pārtrauca 9,1 procents jauniešu,bet pērn jau 10 procenti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece izglītības, bērnu, jaunatnes un ģimenes jautājumos Ināra Dundure, jautāta, kā pašvaldības gatavojas projekta īstenošanai, norādīja, ka problēmas varētu radīt tas, ka izglītības jomā šobrīd tiek īstenoti vairāki miljonus vērti projekti. Līdz ar to būs jāspēj visus koordinēt vienlīdz veiksmīgi. “LPS ir arī radies jautājums, vai vērts tērēt miljonus šādam projektam, ja tajā pašā laikā valsts cenšas panākt skolu optimizāciju un nevar atrast četrus miljonus internātskolu uzturēšanai. Domāju, ka šie lēmumi varētu tikai palielināt no izglītības sistēmas pazudušo jauniešu skaitu,” tā I. Dundure.

Kā atbalstīs izglītojamos: iespējamais finansiālais atbalsts skaitļos

Viena persona vidēji varēs saņemt: līdz 30 eiro mēnesī transportam;

līdz 35 eiro mēnesī dzīvošanai internātā vai skolas dienesta viesnīcā;

līdz 70 eiro mēnesī ēdināšanai

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.