No privātā arhīva

Sapņu takās un lavas tuneļos 0


“Lielais Ķengurs” pastaigu netraucēs, jo viņš ir svēts un dzīvo “Sapņu laikā” – aborigēnu pasaules rašanās leģendā. Mēs viņam, pareizāk sakot, – viņa garam sekosim Tulli upē. Pēc brīnišķīgas nakts kemperī un debešķīgām brokastīm okeāna malā satiekam jaunu aborigēnieti Karolīnu. Viņa mūs ielūdz “Sapņu takā”. Neierastā rīta pastaiga pa viņas senču takām norisinās ūdenī. Mēs brienam pa upi, ieklausāmies upes šalkoņā, meža skaņās un Karolīnas stāstos. Neparastajām teikām par varavīksnes čūsku, kas radīja Uluru (Austrālijas lielākais kalns) un pasauli, par “Lielo Ķenguru”, kas cilvēkiem dāvāja valodu, Karolīna pievieno stāstus par bioloģiju un farmakoloģiju, kā arī ēdienu receptes un rokdarbu padomus.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

Pēc dažām dienām lietus mežā pie Mossmann Gorge Rojs mums rāda, kā no mietiem būvēt būdas, no zariem ieročus, kā no māla un augu sulām iegūt krāsas, ar ko izrotāt seju un ķermeni. Kādā tradicionālā pīpēšanas ceremonijā, skrienot cauri malkas un svaigu augu dūmiem, mūsu ķermeņi attīrās. Turklāt gars top pasargāts no visiem nelabajiem. – Mūsu tautai daba ir mājvieta, baznīca, lielveikals, būvmateriālu tirgus un aptieka, – lepojas vīrs, kura senči te dzīvo jau gadu tūkstošiem. Šodien zemi ap Mossman Gorge Deintrī džungļos atkal pārvalda Austrālijas iedzimtie. Apmeklētāju centrā pie Port Douglas viņi piedāvā divas ekskursijas: “Ngadiku Dreamtime Walks”. Tajās aborigēni iepazīstina ar savām spirituālajām tradīcijām, stāsta par saviem senčiem un leģendām, rāda augu pielietojumu un skaidro alu glezniecības vēsturi. Didžeridū (pūšamais instruments) un skaņu stieņu pavadībā Rojs mūs ved uz savu senču svēto ceremoniju laukumu. Bet augstākais punkts mūsu ceļojumā cauri Deintrī džungļiem šajā karstajā tropu dienā ir atspirdzinoša pelde upē.

Garām milzīgiem sarkaniem termītu pūžņiem mūsu ceļš vijas tālāk uz Undaras vulkānu nacionālo parku. Tur atrodas 64 aprimuši vulkāni. Milzīgie, līdz 100 km garie lavas tuneļi fascinē ar dabasspēku radīto alu arhitektūru un apburošajām minerālkrāsām. Lavas tuneļus apdzīvo neskaitāmi sikspārņi. Vēl pārdabiskākā paskatā mūs sagaida granīta klintis Gorge dabas parkā Atherton Tablelands krūmāju vidū. Vulkāniskās klintis vietām ir gludas un noapaļotas, atgādinot kāda dzīvnieka apveidu. Šeit ir izcila vieta, lai kāptu klintīs, vērotu fantastiskus dabas skatus un peldētos dzidrajos strautos. Šajā klusuma vietā tomēr nekad nevari būt viens. Tikko apsēdies, tev piebiedrojas ziņkārīgie klinšu ķenguri.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.