Foto – Ilze Pētersone

Bez puniem neiztikt 14

Nīmaņus var saukt par sava ceļa gājējiem. Kalēja prasmes lielākoties apgūtas pašmācības ceļā, arī tirgzinības gudrības nav augstās skolās studētas. Toties kopš bērnības puikas iepazinuši meža darbus – tēvs Jānis abus licis pie malkas zāģēšanas, bet vēlāk pusaudža gados jau patstāvīgi gāzuši kokus. “Pēc skolas braucām uz mežu, tīrījām to arī no vētras sagāztajiem kokiem,” atceras Matīss, kurš tolaik esot bijis vecumā ap 17, bet brālis – par četriem gadiem jaunāks.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Pirmās metālapstrādes iemaņas Jānis apguvis Priekuļu tehnikumā. Skatījies, pētījis, vācis informāciju vienā kamolā un sācis ar kaltiem, bet pirmais paša kaltais cirvis aizceļojis jau pāri okeānam – kādam amerikānim uztaisījis namdara instrumentu pēc vācu parauga ar pagaru asmeni. “Kamēr gaidīju atsauk­smes, pārņēma tāds uztraukums – viņš taču par cirvi bija samaksājis,” savas sajūtas atceras Jānis. Kalums nebija “jāslīcina” – no Amerikas atnāca ziņa, ka tik labu darbarīku vīrs vēl neesot rokā turējis.

Nu maisam gals bija vaļā – pasūtījumi nāca strīpām, spēj tik kalt, tak pa to vidu jaunais meistars dabūja arī sāpīgu punu, un nācās pieņemt lēmumu par Nīmaņu uzņēmuma dibināšanu. “Varbūt labi, ka tā,” viņš nosaka un piebilst: “Citādi mums nebūtu savas “Autines”.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Tuviem radiem kopā strādājot, uznirst arī pa zemūdens akmenim, taču bonusu ģimenes biznesā vairāk, atzīst Matīss. Piemērs neesot tālu jāmeklē – laikam priekā par nozīmīgo Ziedoņa balvu Jānis neapdomīgi izmetis ideju, ka uz Gaismas pils atklāšanu varētu izkalt šķēres lentes griešanai. Līdz ceremonijai pāris nedēļas: Nīmaņi saņem zvanu ar jautājumu – vai šķēres gatavas? Izrādās, ka brāļa teiktais uzņemts jau kā solījums. Idejas autors ķēries pie darba, šķēres kalis pirmo reizi, taču tām ir sava specifika. Gatavais prototips griezis visu – drēbi, papīru, pat kokiem lapas –, tikai ne plāno zīda lentīti. Izmisums! Taču radnieciskās saites krīzes situācijās palīdzot mobilizēties – strādājuši pa naktīm un astoņas Gaismas pils šķērītes dabūjuši gatavas. Vēl nesen Jānis pārliecinājies, ka tās joprojām griež ka prieks.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.