“Mūs priecē, ka darbojamies galvenokārt svaigā gaisā un radām apkārt skaistu vidi. Enerģiju gūstam arī no saviem viesiem,” saka saimniece Evija Klēviņa. Foto – Timurs Subhankulovs

Veido tradīcijas 0


Atgūt spēkus pēc pilsētas kņadas un ikdienas steigas “Vējavās” palīdz arī vairākas senas zvejnieku sētas ēkas, kur atrodas pirms aptuveni simts gadiem gatavotas un atjaunotas gultas. Protams, svaigais jūras gaiss un īpašas nodarbes. Rudenī turpat dažus simtus metrus tālāk Svētupē var vērot nēģu zveju ar tačiem. Evija ar dzīvesbiedru Jāni ir saņēmuši zvejnieka licenci un dažkārt dodas zvejot jūrā.

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Lasīt citas ziņas

“Vējavās” jau ir izveidotas vairākas tradīcijas – Lielā talka, Nēģu diena, Lieldienu svinēšana, kad atbrauc arīdzan daudzi pastāvīgie klienti. Tie ir ļoti labi mārketinga pasākumi, saka saimniece. Saimniecībai ir mājas lapa, rezervēt mītni var arī starptautiskajā portālā “booking.com”, labi darbojas reklāma “no mutes mutē”. 80% apmeklētāju “Vējavās” atgriežas atkārtoti. Saimniecībā vāc materiālus par zveju agrākajos laikos un ir iecerēts izveidot Zvejniecības muzeju un kopā ar vietējiem uzņēmējiem startēt ES atbalsta projektos.

Klēviņi, domājot zaļi, saka paldies valstij par tūrismu atbalstošo nodokļu politiku (šajā nozarē ir jāmaksā 12% PVN) un tautsaimniecības izaugsmi, kas nozarē ir ļoti svarīga. Vienlaikus “Vējavu” saimnieki ļoti skaidri saredz vairākas ačgārnības. Piemēram, Latvijā par atkritumu šķirošanas svarīgumu skolās stāsta vecākajās klasēs garāmejot, citās valstīs par šo tēmu ar bērniem runā jau bērnudārzā. “Mūsu atkritumu apsaimniekotājs SIA “ZAAO” sākotnēji ar ekonomiskiem instrumentiem rosināja uz dalīto atkritumu šķirošanu, patlaban viss balstīts uz uzņēmēja iekšējo pārliecību,” tā Evija.

Ko vajag latvietim

CITI ŠOBRĪD LASA

“Vējavu” un citi Salacgrīvas novada viesu namu saimnieki secināja, ka kopā paveikt varēs vairāk, tāpēc šā gada 23. maijā izveidoja Tūrisma padomi. “Mēs, vismaz es, neuztveram kolēģus par konkurentiem. Kopā meklēsim risinājumu bojāto ceļu jautājumam, sazināsimies, lai nepieciešamības gadījumā viesus sūtītu viens pie otra. Ir jāsadarbojas, lai nauda paliktu mūsu novadā un nestu mums visiem labumu. Lauku tūrismā svarīga ir arīdzan kaimiņu un pašvaldības atsaucība,” tā Tūrisma padomes izveides svarīgumu pamato Evija.

Vai var izveidot uz zaļo domāšanu balstītu pelnošu viesu namu? Evija teic, ka var, un vērš uzmanību, ka kopš 2008. gada maksa par saimniecības pakalpojumiem ir nedaudz kāpusi vien elektroenerģijas sadārdzinājuma dēļ. “Vidusmēra latvietim vajag pludmali, zivis un sakoptu vidi. Latvieši vēlas baudīt mežu, braukt ar velosipēdu un laivu un lasīt sēnes,” atklāj Evija.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.