Andrejs Ence.
Andrejs Ence.
Foto – Karīna Miezāja

– Ierasts, ka organizācija, kas pārstāv pašvaldības, ir Latvijas Pašvaldību savienība. Tomēr paralēli tai darbojas arī Lielo pilsētu asociācija. Tagad nodibināta arī īpaša Pierīgas pašvaldību apvienība, kurā gan jūs neesat iesaistījušies. Ar ko pamatota šāda grupēšanās un kā tā varētu tālāk attīstīties? 29

– Vēl jau atsevišķi ir Reģionālo attīstības centru apvienība… Manuprāt, tas nav pareizi. Savulaik Pašvaldību savienība tika veidota kā organizācija, kas apvieno pašvaldību intereses un to vārdā runā ar valdību un citām iestādēm, pauž kopējo viedokli par vienu vai otru jautājumu. Sākumā tas darbojās, bet laikam LPS kapacitāte nebija tik jaudīga, lai aizstāvētu visas intereses, tāpēc sāka veidoties dažādas citas organizācijas. Varbūt lielajām pilsētām arī ir nedaudz citas intereses, bet Reģionālo attīstības centru apvienība atklāti pateica, ka cīnās par lielāku “pīrāga” daļu savām pašvaldībām. Pierīgas pašvaldību apvienība – tas pats. Un tagad katra organizācija kaut ko it kā pārstāv, lai gan likumā skaidri pateikts, ka Pašvaldību savienība ir tā, kas pašvaldību vārdā runā ar valdību. Tas arī bija viens no iemesliem, kāpēc Babīte un Stopiņi neiestājās Pierīgas apvienībā. Pagaidām es tur rezultātu nejūtu – par skolotāju algām cīnījās, bet savu taisnību nepanāca.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO, VIDEO. “Tu esi mūsu uzvara!” Dons ierindojas 16. vietā, uzvaras laurus Eirovīzijā plūc Šveices pārstāvis Nemo 107
Kokteilis
VIDEO. Eirovīzijas uzvarētājs Nemo pāris minūtes pēc triumfa saplēš savu stikla mikrofonu 2
Lasīt citas ziņas

– Vēl jau ir jautājums par Pierīgas pašvaldību attiecībām ar Rīgu – arī tur ir problēmas.

– Jā, mums oktobrī ir paredzēta tikšanās ar Rīgas domes vadību. Tur pamatā ir jautājumi par transportu un izglītību.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kā jūs vērtējat Ušakova aktīvos mēģinājumus panākt, lai iedzīvotāji deklarējas Rīgā, nevis Pierīgā?

– Es domāju, ka tas nestrādā. Tik tiešām, pēc tam, kad parādījās paziņojumi, daļa cilvēku pārdeklarējās Rīgā, taču tagad viņi nāk atpakaļ. Babītē tagad deklarējas 50 – 60 cilvēku mēnesī. Acīmredzot daudzi mūsu piedāvājumi ir labāki un godīgāki nekā Rīgā.

– Kādas ir priekšrocības, dzīvojot Babītē?

– Pirmkārt, jau vide. Blakus gan Rīga, gan Jūrmala, perfekta infrastruktūra, pieejamas skolas, bērnudārzi, sports, kultūra, dažādas atlaides. Pie mums pārsvarā pārceļas jaunas ģimenes ar bērniem, acīmredzot viņi ir izvērtējuši mūsu piedāvājumu un atzinuši to par labu.

– Bet cīņa par nodokļu maksātājiem nebeigsies, gan jau Rīga vēl kaut ko izdomās.

– Es jau Nilam Ušakovam teicu, ka mums vēl vajadzētu paskaitīt, cik rīdzinieku ikdienā strādā Pierīgā. Visās rūpnīcās, kas ir Babītē, Stopiņos, Ādažos, strādnieki pārsvarā brauc no Rīgas. Un nodokļi, ko viņi maksā, aiziet uz Rīgu. Mēs vēl varētu paskatīties, kāda būtu “bilance”, varētu pastrīdēties.

– Vilinošākā jau ir tā daļa, kas pelna vairāk, – uzņēmēji.

– Jā, mums ir viena iela, kur dzīvo ļoti turīgi cilvēki, bet viņi visi nebūt nesteidzas deklarēties. Prasības pašvaldībai gan izvirza.

– Paaugstinātu īpašuma nodokli tiem, kas nav deklarējušies novadā, jūs neieviesīsiet?

– Nē, mēs tā nedarām. Mums arī nav aktuāla problēma, ka stāvētu tukši īpašumi.

– Vai LRA iesaistīsies vēlēšanu cīņā arī Rīgā?

Reklāma
Reklāma

– Jā, bet mēs arī saprotam, ka vienatnē tur neko panākt nevarēs. Ja kaut ko nopietnu grib panākt, ir jāapvienojas vairākām partijām. Tur gan visām koalīcijas partijām, gan LRA, gan Sudrabas partijai būtu jāvienojas. Nav prātīgi, ka ZZS atsakās no idejas par kopīgu sarakstu. Es saku – veči, metam pie malas ambīcijas, citādi nav variantu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.