Foto – Anda Krauze

Maizes gudrības 2

Marika neslēpj, ka maizes cepšanas gudrības aizguvusi no labas kaimiņienes Inas Gudeles. – Es viņas dotās receptes mazliet pārveidoju atbilstīgi savām garšas sajūtām, – atklāj zemgaliete un piebilst, ka visgrūtāk izcept baltmaizi. – Es izmantoju dabisko ieraugu, nevis raugu. Ja tā nav, jāaizņemas no kādas maizes cepējas. Lai izdotos laba baltmaize, mīkla nedrīkst būt pārāk bieza, tai jābūt krējuma konsistencē. Un vēl viens klupšanas akmens – maizi nedrīkst par ātru izņemt no cepeškrāsns. Tad kukulītis saplok, bet viducis ir jēls.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
Lasīt citas ziņas

Čaklā saimniece ir gatava dalīties ar saldskābmaizes recepti. Mīklai vajag 0,5 kg kviešu miltu (Marika dod priekšroku “Dobeles dzirnavnieka” ražotajiem, jo esot labs lipeklis), 0,5 kg bioloģisko rudzu miltu, 3 tējkarotes sāls, 180 g cukura un 300 g sēkliņu pēc izvēles – ķirbju, saulespuķu, sezama, linsēklas, arī ķimenes. Lai sēkliņas nebūtu cietas, tās vispirms uzbriedina, uzlejot aptuveni puslitru karsta ūdens, un tikai tad pieber mīklai. Sajauc visas sastāvdaļas, liek klāt ieraugu un pielej ūdeni, kurā mērcējās sēkliņas, jo tas uzņēmis labumu no sēkliņām, kā arī aromātu. Ūdens vietā var izmantot piparmētru vai liepziedu tēju, vērtīgu padomu dod Marika. Viņa arī iesaka tēju vai ūdeni liet klāt pamazām, lai mīkla nebūtu pārāk šķidra.

Mīkla jāmīca tik sirsnīgi, ka sviedri sāk pilēt. Tā nedrīkst būt ne sausa, ne arī šķidra. Tad raudzē 8–10 stundas. Kad masa dubultojusies, veido aptuveni 800 g smagus kukulīšus. Maizi cep stundu: pirmo pusstundu +200 °C, tad +180 °C. Lai būtu brūna garoziņa, pusstundu pēc cepšanās sākuma kukulīšus samitrina ar ūdeni.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pagaidām Marika maizi cep elektriskās plīts cepeškrāsnī, bet drīz to darīs īstā maizes krāsnī, jo jau ir apstiprināts projekts par ceptuves izveidi.

Riekstu cepumi 

Par Marikas firmas zīmi kļuvuši riekstu cepumi, kurus viņa nosaukusi par šoferīšu cepumiem. Kad vaicāju, kāpēc šāds nosaukums, viņa smejoties atbild, ka no riekstu maisījuma un sukādēm gatavotie našķi ir enerģijas avots, ko novērtējot tie, kuriem ilgstoši jābūt uzmanīgiem ceļā.

Lai pagatavotu palielu porciju cepumu, vajag 1,5 kg riekstu maisījuma (mandeles, Indijas, lazdu rieksti u.c.), 300 g ķirbju sēklu, saistvielai – saulespuķu vai sezama sēklas, žāvētas dzērvenes, rozīnes un ananasu sukādes, 3 olas (obligāti mājas vistu, nevis sprostos audzēto vistu olas, jo tās nespēj saturēt riekstu masu), 2 ēdamkarotes medus (tam jābūt šķidram!) vai 100 ml kondensētā piena. – Ja izmanto tikai riekstus, cepumi ir cieti, tāpēc iesaku masai noteikti pievienot sukādes, – pieredzē dalās Marika.

Vispirms uz pannas apgrauzdē riekstus un sēkliņas. Liek bļodā, pievieno sukādes un žāvētas ogas, medu vai kondensēto pienu. Rūpīgi iecilā olas (tās nevajag putot!). Uz pannas izklāj cepamo papīru un ar karoti liek riekstu masu. Cep aptuveni piecas minūtes +200 ºC. Jāuzmana, lai cepumi nekļūst pārāk brūni. Tiklīdz tie iekrāsojas zeltaini brūni, jāizņem no cepeškrāsns.

Ja riekstu maisījums šķiet par dārgu, var izmantot tikai dažus riekstu veidus vai cepumus gatavot tikai no žāvētām ogām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.