Prieks. Ģimenēm beidzot skaidrība 6


Pēc mēnešiem ilgas vicināšanās ar demogrāfijas ultimātiem, pētījumiem un ekspertu viedokļiem, koalīcijas partneri beidzot apsēdās pie viena galda un vienojās par nākamā gada ģimenes valsts pabalsta (ĢVP) palielinājuma apmēru.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
Lasīt citas ziņas

Pašlaik šo pabalstu maksā šādā apmērā: par pirmo bērnu ģimenē 11,38 eiro, par otro bērnu 22,76 eiro (tātad divu bērnu ģimene saņem 34,14 eiro), par trešo bērnu 34,14 eiro (tātad kopā jau 68,28 eiro), bet par ceturto un katru nākamo bērnu tiek pieskaitīti vēl 50,07 eiro. Pabalsts tiek maksāts par bērniem līdz 19 gadu vecumam (ja viņi turpina mācības un nav stājušies laulībā).

Nacionālās apvienības (NA) pārstāvji, atsaucoties uz Demogrāfijas lietu centra piedāvājumu, sākotnēji prasīja palielināt ĢVP līdz 15 eiro mēnesī par pirmo bērnu, 35 eiro par otro, bet par trešo un katru nākamo – vēl 100 eiro. Tāpat tika piedāvāts principiāli mainīt pabalsta aprēķināšanas metodiku. Šobrīd aprēķinos ņem vērā visas ģimenes atvases, bet DLC piedāvā skaitīt tikai bērnus līdz 19 gadu vecumam. Tas nozīmētu, ka daļai ģimeņu pabalsta apmērs varētu pat samazināties. Pret šādu variantu iebilda Labklājības ministrija.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šonedēļ panāktais kompromiss paredz, ka ģimenes ar diviem bērniem pie saviem 34,14 eiro (11,38 eiro par pirmo bērnu + 22,76 eiro par otro) saņems vēl 10 eiro piemaksu, tātad kopā – 44,14 eiro mēnesī. Savukārt trīs bērnu ģimenei pie pašreizējiem 68,28 eiro tiks pieskaitīti 66 eiro. Četru bērnu ģimenēs piemaksa pie pabalsta būs 116 eiro un par katru nākamo bērnu šī piemaksa palielināsies vēl par 50 eiro. Vēl viena būtiska izmaiņa – turpmāk ĢVP tiks maksāts arī par bērniem, kuri mācās profesionālās izglītības iestādēs, pat ja viņi tur saņem stipendijas.

“Šāds kompromisa variants pašreiz ir optimālākais risinājums, lai ģimenes jau no nākamā gada saņemtu lielākus pabalstus,” uzsver deputāts Imants Parādnieks (NA). Tomēr viņš sola nākotnē turpināt cīņu par pabalstu palielināšanu. Arī labklājības ministrs Jānis Reirs (“Vienotība”) panākto vienošanos vērtē atzinīgi. Pagaidām gan līdz galam nav atrisināts jautājums par 19 gadu vecumu pārsniegušajiem jauniešiem, kuri vēl turpina mācības vidusskolā. Latvijā tādu ir nepilni 6000 un par viņiem pabalsts netiek maksāts, bet NA ieskatā arī viņi būtu pelnījuši to saņemt līdz skolas gaitu beigām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.