Aroniju pudiņš
Aroniju pudiņš
Foto – Ilze Pētersone

Aroniju pudiņš – izcils rudenīgs gardums. Šefpavāra padomi 0

Aronija ir ļoti vērtīga oga – der gan veselībai, gan pavārmākslai – par izvēlēto produktu saka Rīgas restorāna “Kolonāde. Mūsu stāsti…” šefpavārs Ainārs Volodka. Tiesa, vairs ne tik populāra kā pirms pārdesmit gadiem, kad aroniju dārzi Latvijā daudzviet līdzinājās plantācijām. Īsti rudenīgā pudiņa receptē ceļam godā aroniju.

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kļuvis zināms, kā pēdējās dzīves dienas pavadīja princis Filips un no kā viņš kategoriski atteicās 4
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Onkologs Jānis Eglītis: Latvijā no ļaundabīgajiem audzējiem mirst vairāk cilvēku nekā no Covid-19 96
12 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Ticiet man, ja būs vakcīnas, tad nepietiks špriču!” Apinis par Pavļuta kļūdām un to, kā mēneša laikā visus varētu vakcinēt 56
8 stundas
Lasīt citas ziņas

Teiksiet, garša tāda pasīva? Tāpēc to mēdz saukt arī par melno pīlādzi. Aināram ir labs padoms, kā aronijas un pīlādžus padarīt maigākus – gan ar citronu un cukuru, gan sasaldējot. No bērnības šefam palicis prātā, kā mamma no aronijām vārīja sīrupu, klāt liekot ķiršu lapas.

Šodien viņa restorāna ēdienkartē aronijām atvēlēta sava vieta. Ogas liek mērcēs pie putnu un meža dzīvnieku gaļas ēdieniem, krēmos, svaigas vai saldētas cep biskvīta mīklā, lai izmantotu tortēs, kūciņu pamatnēs un ruletēs. “Liekot mīklā, ogām jābūt sausām,” uzsver šefpavārs. Šoreiz viņš gatavos aroniju pudiņu – labi piestāvot rudenim.

CITI ŠOBRĪD LASA

Aroniju pudiņš 

Sastāvdaļas – aronijas 100 g, baltmaizes mīkstums 125 g, sviests 70 g, baltā šokolāde 25 g, 3 olas, cukurs 150 g, cukura sīrups 50 g (ūdens un cukura attiecība 1:3), miziņa no ½ citrona, 6 kēksu formiņas.

Pudiņa pamatnei – cepumi (der arī auzu pārslu) vai smilšu mīkla, sviests, šokolāde un cukura sīrups.

Gatavošana.

Izmērcē baltmaizi pienā. Sviestu kopā ar balto šokolādi izkausē ūdens peldē. Olām atdala baltumus no dzeltenumiem – baltumu saputo stingrās putās, dzeltenumu sakuļ ar cukuru. Aronijas novāra cukura sīrupā apmēram 5 minūtes un tad sablendē, līdz iegūta biezeņveida masa.

Visas sastāvdaļas, izņemot saputotos olas baltumus, kārtīgi samaisa un sablendē, līdz iegūst viendabīgu masu, kurā lēnām iecilā saputotos olas baltumus.

Kēksu formiņas (derēs arī keramiskie trauki, folija formiņas vai silikona veidnes) ieziež ar sviestu, lai cepot nepiedegtu. Sasmalcina drupačās cepumus vai smilšu mīklu, pievieno sviestu, šokolādi un cukura sīrupu. Masu ieklāj vienmērīgi un blīvi apmēram puscentimetra biezumā kēksu formiņas pamatnē. Pārlej to ar masu.

Cep cepeškrāsnī ūdens peldē 180 grādu karstumā 25 minūtes. Pēc izņemšanas no krāsns lēnām atdzesē un pasniedz ar sezonas ogām, sukādēm, skābenu saldējumu vai mērci – pēc saimnieces vēlmes.

UZZIŅA

Aronijas 

Aroniju dzimtene ir Ziemeļamerika. Augsnē mazprasīgs augs, uz ogām ilgi nav jāgaida, dod bagātīgu ražu.

Ogas bagātas ar vitamīniem A, P, C, arī B2, maz cukuru.

Veselībai īpaši iesaka lietot cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu.

Virtuvē var izmantot plaši – sulās, sīrupos, ievārījumos, pamatēdienu mērcēs, konditorejā.

Šefa padomi 

• Saldētas ogas – mazāk sīvas un rūgtas.

Sasaldējot aronijas vai pīlādžus, tām krietni samazinās sīvums un rūgtā piegarša. No saldētām ogām sanāk garšīgāks ievārījums, un tās vieglāk sasmalcināt blenderī.

• Sviests mērcēs.

No aronijām gatavojot mērci putnu gaļai vai medījumam, vispirms uz pannas “sadedzina” cukuru, pievieno timiānu vai rozmarīnu, ķiploku, sarkanvīnu un pavāra. Liek klāt ogas, strauji uzvāra un pēc tam uz lēnas uguns vāra 50 minūtes līdz stundai. Sablendē, iepriekš izņemot garšvielu zariņus, un caur sietu izkāš. Mērces konsistencei un spīdumam pievieno sviestu. Šo paņēmienu izmanto arī baltvīna mērcēs.

• Gāzēts ūdens pankūkās un marinādēs.

Pankūku, arī panējuma mīklas gatavošanas beigās jāpievieno gāzēts ūdens, tad sanāks pufīgāks un čauganāks rezultāts.

Gāzēto ūdeni pievieno arī gaļas marinādēm, tas palīdz irdināt gaļu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
DM
Dagnija Millere-Balandīna
Praktiski
Suns pie ķēdes – vai tiešām norma arī mūsdienās? 49
10 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Labs sanāk no laba!” Aucēnietes Ingas Eglītes izcilās “mājas” kūkas, belaši un ne tikai: 5 saimnieces receptes 3
9 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Nenokavē! Ir īstais laiks sēt tomātus un piparus stādīšanai uz lauka 3
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Šiverēšanu pa virtuvi “kovidlaikā” pārvērš par savu pirmo darbiņu: skolnieces Madaras Apses veiksmes stāsts 18
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kļuvis zināms, kā pēdējās dzīves dienas pavadīja princis Filips un no kā viņš kategoriski atteicās 4
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Onkologs Jānis Eglītis: Latvijā no ļaundabīgajiem audzējiem mirst vairāk cilvēku nekā no Covid-19 96
12 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Ticiet man, ja būs vakcīnas, tad nepietiks špriču!” Apinis par Pavļuta kļūdām un to, kā mēneša laikā visus varētu vakcinēt 56
8 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Labs sanāk no laba!” Aucēnietes Ingas Eglītes izcilās “mājas” kūkas, belaši un ne tikai: 5 saimnieces receptes 3
9 stundas
LA
Latvijas Avīze
Kokteilis
Šis ir piemērots laiks lielu un sarežģītu uzdevumu risināšanai! Horoskopi no 12. līdz 18. aprīlim 2
13 stundas
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad ir īstais laiks piķēt tomātus, gurķus, papriku un salātus? 2
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Aromātiskie holandiešu cepumiņi ar citrona miziņu: laiks izciliem našķiem!
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Garāžā tāds bardaks, ka pats velns kāju var aplauzt: 4 praktiski ieteikumi, kā to iekārtot 1
3 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā līdz 12.aprīim: piķē, pārstāda, potē augļukokus 2
4 dienas
LE
LETA
Praktiski
Latvijā strauji pieaug mājdzīvnieku skaits, ko atgādā pārpircēji un nelegālie ievedēji: viltoti dokumenti, ģimenēs nokļūst arī slimi dzīvnieki 13
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Īstie Cēzara salāti, kas gatavoti mājās: oriģinālā itāļu šefpavāra recepte 4
4 dienas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Skolēnu Dziesmu un deju svētki šogad notiks, par spīti epidemiologu bažām: rīkotāji uzskata – tradīciju dēļ ir vērts riskēt 32
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Liepājas ostā iebraucis Krievijas kuģis, kura īpašnieks ir iekļauts Amerikas sankciju sarakstos 4
39 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Onkologs Jānis Eglītis: Latvijā no ļaundabīgajiem audzējiem mirst vairāk cilvēku nekā no Covid-19 96
12 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kļuvis zināms, kā pēdējās dzīves dienas pavadīja princis Filips un no kā viņš kategoriski atteicās 4
10 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Labs sanāk no laba!” Aucēnietes Ingas Eglītes izcilās “mājas” kūkas, belaši un ne tikai: 5 saimnieces receptes 3
9 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Ticiet man, ja būs vakcīnas, tad nepietiks špriču!” Apinis par Pavļuta kļūdām un to, kā mēneša laikā visus varētu vakcinēt 56
8 stundas
DM
Dagnija Millere-Balandīna
Praktiski
Suns pie ķēdes – vai tiešām norma arī mūsdienās? 49
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons neapmeklēs prinča Filipa bēres, kas gaidāmas sestdien: atklāts arī iemesls 14
6 stundas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Šiverēšanu pa virtuvi “kovidlaikā” pārvērš par savu pirmo darbiņu: skolnieces Madaras Apses veiksmes stāsts 18
1 diena
LE
LETA
Kokteilis
FOTO. Nesagaidot 100.dzimšanas dienu, miris Lielbritānijas karalienes vīrs, princis Filips
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Šorīt pie Ķīpsalas halles jau pirms durvju vēršanas iedzīvotāji izrāda lielu interesi pēc Covid-19 vakcīnas, gaidot “dzīvajā rindā” 38
1 diena
IB
Ivars Bušmanis
Ziņas
“Elektriskais krēsls” putniem. Vēlas sodīt par ērgļu, balto stārķu un citu aizsargājamo sugu putnu nāvi 14
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Hermanis un Vilmārs 2
11 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Mums ir jārēķinās, ka “AstraZeneca” ir noiets etaps!” Apinis par to, ko tagad gaidīt un darīt tālāk 132
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Prinča Viljama un Keitas Midltones mērs ir pilns: vērienīgā TV intervijā viņi “atspēkos” prinča Harija un Meganas apgalvojumus 33
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Gobzems pēc paziņojuma, ka šķiras no sievas, saņēmis vairākus uzmanības apliecinājumus: “Meitenes, es neesmu dildo! Ļaujiet man tagad padzīvot ar sevi…” 56
3 dienas
LA
Latvijas Avīze
Kokteilis
Šis ir piemērots laiks lielu un sarežģītu uzdevumu risināšanai! Horoskopi no 12. līdz 18. aprīlim 2
13 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Samazini savu apetīti šodien, it īpaši – savās ambīcijās! Horoskopi 12.aprīlim
22:00
LE
LETA
Ziņas
Liepājas ostā iebraucis Krievijas kuģis, kura īpašnieks ir iekļauts Amerikas sankciju sarakstos 4
21:31
SK
Skaties.lv
Ziņas
Skolēnu Dziesmu un deju svētki šogad notiks, par spīti epidemiologu bažām: rīkotāji uzskata – tradīciju dēļ ir vērts riskēt 32
20:30