Atmaskojums  16

Dažas zupas, piemēram, borščs vai soļanka, pēc otrreizējas uzsildīšanas kļūst pat garšīgākas. Tomēr šis nav tas gadījums. Baltās zeķbiksēs tērptas baltiešu snaiperes, bijušās biatlonistes, kas karoja Čečenijā un tagad medī mierīgos iedzīvotājus Donbasā, ir lēts, bet diemžēl visai noturīgs mīts, ar kuru joprojām tiek baroti lētticīgi ļautiņi Ukrainas austrumos, Krievijā un ne tikai. Šī ziņa tikusi tik bieži reanimēta un atkārtoti uzsildīta, ka jau kļuvusi bezgaršīga. Pat atsevišķi ziņas izplatītāji tomēr uzmanīgi piemin – dokumentālu pierādījumu baltiešu snaiperu aktivitātēm ne Čečenijā, ne Ukrainā neesot.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
Lasīt citas ziņas

Interesanti, ka divdesmit gadu laikā, kopš mīts sācis savu pastāvīgo dzīvi, nav atrasts neviens, nu pilnīgi neviens attēls, kas kaut daļēji liecinātu par “baltzeķu” aktivitātēm. Zinot, cik neuzmanīgi cilvēki ievieto savas fotogrāfijas sociālajos tīklos un to, ka gan brīvprātīgi entuziasti, gan valstu specdienesti cenšas izsekot tur notiekošo, grūti iedomāties, ka pa šo laiku nav noplūdis pilnīgi neviens attēls. Tāpēc “baltzeķu” ziņas izplatītājiem jāizlīdzas vien ar simboliskiem attēliem – sākot no datorgrafikas un beidzot ar sociālajā tīklā “vkontakte.ru” savulaik publicētu softbola (peintbolam līdzīga militāra spēle) spēlētājas un viņas suņuka bildi. Tieši tā izrīkojies Latvijas portāls “press.lv”, kas atradis sociālajā tīklā ievietotu sludinājumu ar aicinājumu balsot par viņas suņuku Dašu: “Palīdziet Dašai kļūt slavenai, bet man laimēt automātu.” Klāt pievienota asprātīga meitenes un Dašas fotogrāfija (abas, rūpīgi nomaskējušās, slēpjas zālē), ko tad arī izmantojis “press.lv”.

Bet kāpēc vajadzēja izdomāt tieši “baltas zeķbikses”? Nacistu propagandas meistars Jozefs Gebelss esot teicis – lai meli būtu ticami, tiem jābūt lieliem un tie jāatkārto simtiem reižu. Varētu vēl piebilst – arī krāsainiem, vēl labāk – ar erotisku “piesitienu”. Modernā interneta pasaule dzīvo ne tik daudz vārdu, cik vizuālo tēlu pasaulē. Viena lieta ir pieminēt mistiskas snaiperes, pavisam cita – baltās zeķbiksēs tērptas baltiešu “bestijas”, kas rāpjas Čečenijas kalnos vai slēpjas reto Ukrainas mežu puduros. To, ka no maskēšanas viedokļa baltas zeķbikses gan nav tā labākā apģērba izvēle, laikam iedomājas tikai retais.

Sadarbībā ar

Sērija “ATMASKOTS”

Visus rakstus šajā sērijā lasi šeit.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.