Turpinās Astravjecas AES celtniecība Baltkrievijā, par kuras iespējamiem draudiem vides drošībai sašutusi Lietuva, jo AES atradīsies netālu no blīvi apdzīvotās Viļņas aglomerācijas. Savulaik AES celtniecība tika sākta, lai bloķētu Lietuvā iecerētu Visaginas AES celtniecību.
Turpinās Astravjecas AES celtniecība Baltkrievijā, par kuras iespējamiem draudiem vides drošībai sašutusi Lietuva, jo AES atradīsies netālu no blīvi apdzīvotās Viļņas aglomerācijas. Savulaik AES celtniecība tika sākta, lai bloķētu Lietuvā iecerētu Visaginas AES celtniecību.
Foto – SPUTNIK/LETA

  15

“Baltija var iztikt bez Astravjecas”

Ja uz notiekošajiem strīdiem par Baltkrievijas elektroenerģiju skatās no praktiskā viedokļa, teorētiski Baltijas valstis nākotnē varēs dzīvot arī bez Astravjecas AES. Enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš sarunā ar “LA” uzsver: “Baltijas valstis ir labi apgādātas ar dažādiem elektroenerģijas starpsavienojumiem ar citām reģiona valstīm. Tās darbojas “NordPool” elektroenerģijas biržā. Lietuva gan Baltijas valstu elektroenerģijas sistēmā ir lielākā deficīta zona, bet starpsavienojumi ar ziemeļvalstīm un Poliju situāciju lieliski izlīdzina. Astravjecas AES Baltijas valstu elektroenerģijas vajadzībām ir lieka.”

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Arī par Krievijas apturēto Baltijskas AES projektu Kaļiņingradā eksperts teic, ka tas esot lieks Kaļiņingradas apgabalam. Ticami, ka abas – Baltijskas un Astravjecas – AES bija paredzētas, lai atturētu Lietuvu no Visaginas AES celtniecības. Jūlija sākumā Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs izteicies, ka Lietuvai vairs nav izredžu uzcelt Visaginas AES, un viņa teiktajā manāms apstiprinājums projekta blokādei. “Lietuva pagaidām neziņo par saviem plāniem celt AES, lai gan, manuprāt, tai arī nav nekādu iespēju to paveikt – nedz tehnisku, nedz finansiālu. Baltkrievijas AES uzcelšana padarīs šos plānus bezjēdzīgus,” sacījis A. Udaļcovs.

R. Āboltiņu mulsina Latvijas ārlietu dienesta pašreizējā pozīcija attiecībā uz Astravjecas AES. “Ārlietu ministrijas viedoklis ir diplomātiski pragmatisks, un izvēlēts, lai saglabātu labas attiecības ar Baltkrieviju,” piebilst R. Āboltiņš.

Baltkrievi ciena atklātu valodu

CITI ŠOBRĪD LASA

Lietuvas ārlietu ministra izteikumus, ka Latvijas rīcības pamatā ir ekonomiski mērķi, noraida M. Andžāns. Kravu pārvadājumos būtiski ir valstu piedāvātie tarifi, nevis politiskā labvēlība. Viņš uzsver, ka joprojām Lietuvā esot zemāki ostu un dzelzceļa kravu pārvadājumu tarifi, un arī dzelzceļa tīkli esot ērtāki baltkrieviem. M. Andžāns vērtē, ka Latvija teorētiski neiegūtu kādu ekonomisku labumu, esot pielaidīgāka attiecībās ar Baltkrieviju.

Latvija ar Lietuvu pašlaik konkurē par iespējamo Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko vizīti ES, tomēr pieeja attiecībās ar Baltkrieviju abām valstīm ir atšķirīga, “Lietuva attiecībās ar Baltkrieviju ir asāka un nekautrējas pateikt stingrāku vārdu, bet tas netraucē uzņēmējdarbībai. Slāvu kultūrās lielā cieņā ir atklātas sarunas, arī tad, ja runājat viņiem nepatīkamas lietas,” piebilst M. Andžāns.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.