Ekonomika
Bizness

Jaunie uzņēmēji ar valsts un ES atbalstu veido tirgū pieprasītus produktus1


Rīgas Tehniskās universitātes students Edgars Viziņš izveidojis naža spalu, kas padara ražīgāku un ērtāku pavāru un mājsaimnieču darbu.
Rīgas Tehniskās universitātes students Edgars Viziņš izveidojis naža spalu, kas padara ražīgāku un ērtāku pavāru un mājsaimnieču darbu.
Foto – Timurs Subhankulovs

Izstādes ir vieta, kur uzņēmēji satiekas, dibina kontaktus, tiekas ar pircējiem, lai uzklausītu viņu viedokli. Tomēr ne mazāk svarīga ir arī cita izstāžu funkcija – rādīt pircējam produktus, kas vēl nav līdz galam izveidoti vai drīz nonāks tirgū.

Baltijas valstīs lielākā pārtikas produktu izstāde “Riga Food” aizvadītajos divdesmit gados bijis tramplīns izaugsmei ne vienam vien Latvijas ražotājam, kas godā cēla sadarbību ar zinātniekiem. Pirms vairākiem gadiem inovāciju stendā ar sevi iepazīstināja SIA “Lat Eko Food”, kas nu jau Ādažos uzbūvējis bērnu pārtikas produktu rūpnīcu. SIA “Felici”, musli ražotājs, arī sadarbībā ar Lauksaimniecības universitātes pētniekiem turpina jaunu produktu ražošanu. Šā gada izstādē pirmo reizi piedalās SIA “Garden Snack”, augļu čipsu ražotājs, kas ražotni uzbūvējis Ģibuļu pagastā un jau pavisam drīz uzstādīs ražošanas iekārtas. Visu nosaukto uzņēmumu produktus var degustēt, daļu arī nopirkt izstādes laikā.

Inovāciju stendu “Riga Food 2015” izstādē aizvien veidojis nodibinājums “Latvijas tehnoloģiskais centrs”. Precizēšu, ka eksperti par inovāciju neuzskata, piemēram, jogurtu, kam pievienota agrāk neizmantota piedeva. Inovatīvam produktam tomēr ir jābūt jaunam, konkrētajā tirgū vēl nebijušam produkta risinājumam vai izpildījumam.

Inovāciju stenda vadītāja Dzintra Švarcbaha teic, ka nosacījums dalībai izstādē ir produkta atrašanās vismaz prototipa stadijā vai gatavošanās to piedāvāt tirgum. Inovāciju stendā redzamajiem produktiem ir jābūt augstai pievienotajai vērtībai. Inovāciju stendā savus produktus pavisam rādīja astoņi uzņēmumi, tostarp četri, kas jau darbojas tirgū, un četri studentu uzņēmumi. Šogad inovāciju ir nedaudz mazāk nekā citus gadus, atzīst stenda saimniece.

Latvijas tehnoloģiskā centra inovāciju stendā varēja izmēģināt arī produktus, kas tirgū vēl tikai nonāks. SIA “Amontire” vadītāja Sigita Olbačevska cer, ka mājsaimnieces noteikti ieinteresēs Latvijā ražotās augstas kvalitātes šķēres vienādu gaļas vai augļu dekoratīvo bumbiņu gatavošanai. Šķērēm ir maināmi uzgaļi. Komplektā ir arī ēdienu ideju grāmata un spēle bērniem. “Mēs, pašas uzņēmējas, esam šos ēdienus gatavojušas,” piebilda 
S. Olbačevska. Komplekta cena izstādē ir 7,99 eiro.

Savukārt Edgars Viziņš, Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnbūves un mehānikas fakultātes students, savas augstskolas biznesa inkubatorā pēc pavāra Martiņa Sirmā ieteikuma sācis gatavot nažus. Stenda apmeklētāji varēja aplūkot un izmēģināt jaunas koncepcijas nažus, kuru spali plaukstā aizpilda tukšumu, kas rodas, darbojoties ar parasto nazi. “Darbojoties ar mūsu izveidoto nazi, mainās naža turēšanas leņķis rokā, nazis rokā ieguļas dabiski. Mēs vispirms ieskenējam cilvēka roku un pēc tam ar Latvijā ražoto 3D printeri izveidojam tai piemērotu nazi. Būs darba rīki gan labročiem, gan kreiļiem!” tā 
E. Viziņš. RTU stendā aplūkojama arī studentu izveidota koka izlietne.

Jums negaršo bišu maize? Tās baudīšana ir neērta, maize krīt zemē? SIA “Bee Bite” saimnieces Anete Spēlmane un Zinta Spēlmane jau pēc dažām nedēļām piedāvās bišu maizes pastilas, kurām nākotnē iecerēts pievienot arī dzērvenes un cidonijas. Ir vērts pagaršot. Īsta veselības bumba!

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Raivis Šveicars
Ekonomika
CNG tikai mazliet tīrāka par dīzeli
9 stundas
LE
LETA
Ekonomika
Nodokļu ieņēmumi martā par aptuveni 7% atpalikuši no plāna
13 stundas
LA
LA.LV
Ekonomika
EK smagā artilērija pret koronavīrusu – 100 miljardu iniciatīva un visu brīvo līdzekļu novirzīšana cīņai pret pandēmiju 2
17 stundas

Lasītākie

IR
Ilmārs Randers
Ekonomika
“Kādas divas nedēļas izvilksim, un tad viss.” Būvniekiem var pietrūkt materiālu
24 minūtes
LE
LETA
Veselam
Sociālās aprūpes centra direktore: Lielākos riskus klientu inficēšanai ar Covid-19 rada darbinieki
1 stunda
LE
LETA
Ekonomika
NVA direktore: 98% gadījumu atlaišanas plānotas Rīgā un Pierīgas reģionā
1 stunda
LA
LA.LV
Ekonomika
Tirgotājiem nepietiek naudas drošības pasākumiem
1 stunda
JL
Juris Lorencs
Latvijā
Juris Lorencs: Kovidmuļķi un kovidnoziedznieki
1 stunda