Eiženija Aldermane
Eiženija Aldermane
Foto-Karīna Miezāja

– Varbūt māte tā vēlas, jo mazākumtautību bērnudārzi ir pieejamāki. Ja bērns tiktu palaists latviešu bērnudārzā, vēlāk, ļoti iespējams, ietu latviešu skolā. Jo vairāk būtu šādu bērnu, jo ātrāk mums vairs nebūtu divkopienu sabiedrības. 19

– Izglītības departamentam ir uzdots strādāt ar mazākumtautību bērnudārziem, veidojot tajos latviešu grupas, ja ir attiecīgs pieprasījums. Iespējams, kādu no mazākumtautību bērnudārziem varētu pakāpeniski pārveidot par latviešu. Uzreiz tas nav izdarāms. Tāpat ir uzdots gādāt par audzinātāju latviešu valodas kvalitātes uzlabošanu mazākumtautību bērnudārzos. Patiesībā to visu departaments jau ir darījis, taču tam ir uzdots to visu darīt vēl intensīvāk.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Kokteilis
Vārdu maģija: ko par tevi atklāj burtu skaits tavā vārdā
Lasīt citas ziņas

– Kad jūs kontrolēsiet, vai šim darbam ir rezultāti?

– Izglītības departamentā strādā tik augsti kvalificēti cilvēki, un neesmu sastapusies ar situāciju, ka viņi intensīvi nestrādātu pie tā, kas viņiem ir uzdots.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vai apgalvojat, ka Rīgas dome darījusi visu, kas tās spēkos, lai veicinātu integrāciju, un šāda situācija bērnudārzu rindās nav veidota apzināti?

– Vispirms sāksim ar to, ko no mums prasa Bērnu tiesību aizsardzības likums un Izglītības likums. Pie mazākumtautībām piederošajiem bērniem ir tiesības iegūt izglītību mazākumtautību valodā.

– Sanāk tā, ka šiem bērniem ir vieglāk izmantot savas tiesības nekā tiem, kuri vēlas iet latviešu bērnudārzos.

– Kas jums to ir teicis? Tā ir tikai jūsu iekšējā pārliecība.

– Rindas apmērs uz latviešu bērnudārziem par to liecina!

– Es taču jums jau teicu, ka rindā uz latviešu bērnudārziem ir arī mazākumtautību bērni.

– Nav būtiski, kas ir šajā rindā. Būtiski ir, ka, lai iekļūtu latviešu bērnudārzā, rindā ir jāstāv ilgāk.

– Nevaram par to precīzi spriest bērnudārza grupu komplektēšanas laikā. Pēc atvaļinājuma sanāksim kopā trīs Rīgas domes departamenti – Izglītības, Īpašuma un Attīstības – un spriedīsim, kur tomēr ir iespējama vēl kāda bērnudārza celtniecība. Lai gan bērnudārza celtniecība problēmu nevar pilnībā atrisināt, ja vecāki masveidīgi vēlas, lai viņu bērns apmeklētu bērnudārzu tieši centrā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.