Foto: Shutterstock

Īrija prasa, Latvija nedod 46

Daces jaunākais dēls Mārtiņš jau otro gadu strādā Īrijā un palīdz saviem tuvākajiem cilvēkiem izdzīvot, jo tas nav iespējams ar valsts piešķirto invaliditātes pensiju. Bet cik ilgi lai dzīvo no rokas mutē, tāpēc Dace kopā ar dēliem pieņēmusi lēmumu doties uz Īriju, jo tad Jānim varētu palīdzēt arī brālis un mātei būtu finansiāli vieglāk – varbūt varētu sameklēt arī kādu darbiņu iztikšanai.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
TV24
“Ja Putins “atstieptu kātus”, ko tas mainītu?” Slaidiņš atbild tieši un bez aplinkiem
Lasīt citas ziņas

Dace kopā ar Mārtiņu pavasarī viesojās Ņūkāslvestas slimnīcā, kur noskaidroja, ka Jānim ir jāiesniedz Latvijā izdota S¹ veidlapa, kas apliecina tiesības uz veselības aprūpes pakalpojumiem, ja cilvēks saņem pensiju (Jānim ir invaliditātes pensija), bet pārceļas dzīvot citā dalībvalstī. Tad pensijas saņēmējs drīkst pieprasīt Nacionālajā veselības dienestā (NVD) pieminēto veidlapu, kas dod tiesības ārstēties savā dzīvesvietas valstī, bet izmaksas tiek segtas no Latvijas valsts budžeta.

Dace ieradās NVD, izstāstīja savu problēmu darbiniecei, kas viņu pieņēma un lika aizpildīt anketu, kā arī paskaidroja, ka saņemt Īrijas ārstniecības iestādes pieprasīto veidlapu varēs tikai tad, ja viņas dēls izrakstīšoties no Latvijas. Dace tā arī izdarīja – ieradās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē un palūdza izrakstīt sevi un dēlu no valsts un pierakstīt Jāņa brāļa adresē Īrijā. Kad NVD darbiniece painteresējusies, kā Dace vēlas saņemt nepieciešamo veidlapu – kā sūtījumu pa pastu vai ierodoties personīgi, viņa atbildējusi, ka pati ieradīsies, tikai pirms tam lai zvanot pa tālruni vai uzrakstot e–pastā, kad jābrauc pakaļ. Taču izrādījās, ka viņa gaida veltīgi, jo NVD direktora pienākumu izpildītāja Andreja Doveika sagatavotā vēstule “Par atteikumu izsniegt S¹ veidlapu” tika nosūtīta uz Daces uzrādīto jaunākā dēla Īrijas adresi. Vēstulē ir norādīts, ka “saskaņā ar valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras sniegto informāciju Adresāts saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu (..). Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta izmaksa Adresātam tiek pārtraukta ar 01.07.2016. sakarā ar izbraukšanu no Latvijas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī. Pensiju no Latvijas Adresāts nesaņem”. Vēl vairāk – Dace uzzināja, ka valsts viņiem, kamēr tiek gaidīta pieminētā veidlapa, kuru nav iespējams saņemt, kamēr Jānis nav izrakstījies no Latvijas, ir atņēmusi ne tikai invaliditātes pensiju, bet arī nolēmusi anulēt Latvijā izsniegto Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK), jo tagad taču Jānis, kurš gan vēl nekur nav aizbraucis, jo gaida veidlapu, ir “uzskatāms par apdrošinātu citas dalībvalsts sociālā nodrošinājuma sistēmas ietvaros (..)”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.