“Titāniks” dodas savā pirmajā liktenīgajā braucienā no Sauthemptonas uz Ņujorku.
“Titāniks” dodas savā pirmajā liktenīgajā braucienā no Sauthemptonas uz Ņujorku.
Foto – AFP/LETA

Brīvmūrniekiem jāaizsargā brālība 2

“Atslepenotie arhīva dokumenti liecina, cik plaša bijusi brīvmūrnieku ietekme britu sabiedrībā,” intervijā “DT” teica Brīvmūrniecības bibliotēkas un muzeja direktore Diāna Klemente. “Brīvmūrniecībai tuvojoties savai 300. gadskārtai 2017. gadā, mēs vēlamies dot sabiedrībai detalizētu ieskatu par apvienības biedriem pagātnē.”

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Lasīt citas ziņas

Brīvmūrnieku vēstures pētnieks Čārlzs Robinsons uzskata, ka Džeka Ķidātāja laikā no aptuveni 360 Konservatīvo partijas deputātiem parlamentā 330 varētu tikt identificēti kā brīvmūrnieki. “Visa valdošā šķira bija brīvmūrnieki no troņmantnieka uz leju. Tā bija kā dalība klubā,” viņš izteicies intervijā “DT”. “Brīvmūrniecības ētikas daļa nozīmē, ka, lai kas un kādā veidā notiktu, jums jāaizsargā brālība – un tas arī noticis. Viņi neaizsargāja Džeku Ķidātāju, viņi aizsargāja sistēmu, ko Džeks Ķidātājs apdraudēja. Lai aizsargātu sistēmu, viņiem nācās aizsargāt viņu. Un Ķidātājs to zināja,” skaidro Robinsons.

Atslepenotie arhīva dokumenti par brīvmūrnieku ietekmi britu sabiedrības augstākajos slāņos varētu likt pārvērtēt Britānijas vēstures pēdējos divus gadsimtus, atzīmē “DT”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viens no britu politikas smagsvariem, Otrā pasaules kara laika premjerministrs Vinstons Čērčils, pievienojās brīvmūrniekiem 1901. gadā. Brīvmūrnieku rindās bija karaļnama locekļi, politiķi, tiesneši, likumsargi, militārpersonas, juristi un garīdznieki.

Fakts, ka brīvmūrnieki bija Vinstons Čērčils un Britānijas karalis Edvards VIII, ir labi zināmi, taču atslepenotie dokumenti, kas aptver laikposmu no 1733. līdz 1923. gadam, pirmo reizi paver pilnīgu ieskatu par brīvmūrniecību britu impērijas ziedu laikos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.