Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: Edijs Pālens/LETA

“Brīvs no Covid-19”. Vai drīkst pieprasīt garantijas pārtikai? 0

Vai uzņēmējs no saviem piegādātājiem var prasīt garantijas attiecībā uz Covid-19 – šis ir tikai viens jautājums, par ko skaidrību viesusi Eiropas Komisija (EK).

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

EK Veselības un pārtikas nekaitīguma ģenerāldirektorāts sagatavojis atbildes uz pandēmijas laikā aktuālajiem jautājumiem, kas skar pārtikas nekaitīgumu un uzņēmējdarbību.

Kas notiek, ja pārtikas apritē iesaistītais darba ņēmējs ir inficējies ar Covid-19?

CITI ŠOBRĪD LASA

EK skaidro, ka pārtikas pārstrādes nozarē izveidota īpaša kārtība, lai aizsargātu darba ņēmēju veselību.

Tas nozīmē gan sociālo distancēšanos darbā, gan organiskā stikla izmantošanu, ja attālumu nav iespējams ieturēt, nesaskaršanos starp kravas automobiļu vadītājiem un pārtikas telpām, vairāk pieejamu roku dezinfekcijas līdzekļu, darbu maiņās, lai nodrošinātu, ka uzņēmuma telpās atrodas tikai noteikti nepieciešamie darba ņēmēji, vai, ja iespējams, veikt darbu no mājām.

Saskaņā ar pašlaik spēkā esošajiem īpašajiem ieteikumiem attiecībā uz Covid-19 personām ar vīrusam raksturīgajiem simptomiem jāpaliek mājās, lai novērstu vīrusa izplatību.

EK arī atgādina, ka pārtikas ražošanu ES jau reglamentē stingri higiēnas noteikumi un to īstenošana ir pakļauta oficiālām kontrolēm, kas jāpiemēro visiem pārtikas uzņēmumiem.

Pārtikas uzņēmumos ir obligāta regulāra apmācība par visām prasībām, lai pārtikas nozarē nodarbinātie cilvēki zinātu, kā strādāt higiēniski. Kā uzņēmējs var aizsargāt savus darbiniekus no inficēšanās?

“Pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmējiem jāapmāca darba ņēmēji, kā pareizi lietot individuālos aizsardzības līdzekļus, un jāatgādina viņiem, cik svarīgi ir ievērot norādījumus par personīgo higiēnu un sociālo distancēšanos darba pārtraukumos,” teikts EK izplatītajā informācijā.

Kāda tad ir atbilde uz šī raksta ievada jautājumu?

“Nē. Sertifikāciju “brīvs no vīrusa” nevar pamatot, jo nav pierādījumu, ka pārtika rada risku sabiedrības veselībai saistībā ar Covid-19.

Tādējādi jebkurš šādu garantiju pieprasījums ir nesamērīgs un līdz ar to nav pieņemams,” skaidro EK.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.