Foto no K. Lejas personiskā arhīva

Vienmēr esmu domājusi – vai pats var saprast, ka ir psihes problēmas un laiks meklēt palīdzību? 0

Diezgan labi pazīstu savas sajūtas, tādēļ zinu, kad vajadzīgs mediķu atbalsts, tomēr ne visiem ir tā. Tāpēc svarīgi, lai tuvinieki ir vērīgi, pamana, ja vairāk nekā divas nedēļas cilvēks ir nomākts, nespēka gurdināts, vien vāļājas pa gultu, ja viņam ir zems pašvērtējums, dzīve šķiet bezjēdzīga. Var būt traucēts miegs vai apetīte, kristies svars. Jāmēģina pierunāt tuvo cilvēku, lai dodas pie ārsta, ja vajag, aiziet kopā ar viņu.

Reklāma
Reklāma
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 70
Lasīt citas ziņas

Nereti uzskata, ka depresija – tā ir izlaidība, slinkums. Pilnīgas muļķības!

Kad mācījos vidusskolā, mans tētis sāka dzert. Bieži uzskata, ka tā ir vājuma pazīme – dzer, jo vājš raksturs. Taču nereti atkarība no alkohola vai narkotikām saistīta ar psihiskās veselības problēmām. Tētis minēja, ka viņam ir depresija.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mēģināju viņam palīdzēt, aizvilku aiz rokas pie narkoloģes. Patiesi, tētis pārtrauca dzert, ļoti mainījās. Svinējām pirmo dzimšanas dienu, kad uz galda nebija alkohola. Diemžēl tas bija īss laiks. Viņš tomēr nespēja no alkohola atteikties līdz pat mūža galam.

Kā pati rāpies laukā no depresijas bedres?

Centos visādi. Sportoju katru dienu divas vai pat trīs stundas. Brālim šķita, ka daru to par daudz. Iespējams, bet fiziska izkustēšanās ļāva nomierināties. Dažreiz bija ārkārtīgi grūti piespiest sevi iet ārā skriet vai apmeklēt sporta nodarbības klubā. Sportoju tā, ka sviedri tecēja aumaļām. Pēc tam jutos vieglāk, tomēr ne vienmēr tā bija.

Arī tagad aktīvi skrienu un nodarbojos ar aerobiku un dejošanu, kas man ļoti patīk. Izlādēju savas bailes, gūstu mieru un pozitīvas emocijas. Tas uzlabo arī fizisko formu. Tolaik bieži dzīvoju mammas vasaras mājā Carnikavā. Pusstundas skrējienā no mājām atrodas jūra. Man patīk just siltas liedaga smiltis zem pēdām, bradāt pa jūru, peldēties kailai saulrietā vai vizināties ar riteni krastā. Jūru iemīlēju, kad piecu gadu garumā vedu pastaigā kādu suni, viņš bija mans klients.

Kādu dienu jutos ļoti smagi. Glābs jūra, nodomāju. Atgūlos smiltīs, jutu saules siltumu, viļņu un vēja šalkoņu. Nebiju mācījusies meditēt, bet piedzīvoju ko līdzīgu meditācijas efektam, ķermeni un prātu pārņēma labsajūta.

Reklāma
Reklāma
Dažreiz atsaucu atmiņā astrologu teikto pirms vairākiem gadiem. Viņi teica, ka iemīlēšos vecumā no 35 līdz 37 gadiem un tas nesīs lielus pārdzīvojumus. Tas patiesi bija piepildījies, pat novedis līdz depresijai. Vēl astrologi teica, ka iemīlēšos arī laika posmā no 39 līdz 41 gadam. Tam pieķēros kā cerību stariņam – tātad reiz būs tik labi, ka spēšu mīlēt!
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.