Latvijā Kurzemes dienvidos, Vaiņodes, Priekules apkaimē, tuvāk robežai ar Lietuvu cer atrast zeltu, platīnu, niķeli un citus krāsainos metālus. Speciālisti neapgalvo, ka šīs dārgmetālu rūdas noteikti tur būs, bet, ja nemeklēšot, neko arī neatradīs.
Latvijā Kurzemes dienvidos, Vaiņodes, Priekules apkaimē, tuvāk robežai ar Lietuvu cer atrast zeltu, platīnu, niķeli un citus krāsainos metālus. Speciālisti neapgalvo, ka šīs dārgmetālu rūdas noteikti tur būs, bet, ja nemeklēšot, neko arī neatradīs.
Foto – Shutterstock

Kāpēc lietas nevirzās? 8


Par to, ka Latvijas zemes dzīlēs tās varētu būt atrodamas, pirms četriem gadiem pirmoreiz ierunājās kanādiešu ģeologi, tostarp Kanādā dzīvojošais tautietis Andrejs Bite mūsu valsts augstāko amatpersonu vizītes laikā. Bijušais Valsts prezidents Andris Bērziņš atzīst, ka Andrejs Bite arī bijis pirmais, kurš ierosinājis pievērsties zemes dzīļu izpētei un rūdu meklēšanai. Andris Bērziņš uzskata, ka tas būtu ekonomiski izdevīgs pasākums gan valstij, gan ieguvums zemes īpašniekiem.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Jautāts, kāpēc šī lieta nevirzās uz priekšu, An­dris Bērziņš atbild, ka, iespējams, tās amatpersonas, no kurām atkarīgi lēmumi, līdz galam nav izpratušas šā pasākuma nozīmi. Viņaprāt, tā gan neesot politiska negribēšana. Rūdu meklējumi cilvēku prātos drīzāk šķiet pasākums, no kura taustāmu labumu varētu iegūt, pats ātrākais, pēc divdesmit vai trīsdesmit gadiem.

Kad to pašu jautāju Ministru prezidentam Mārim Kučinskim, viņš atbild, ka esot lūdzis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam līdz šā gada 1. decembrim ziņot par to, kas paveikts, lai sagatavotu priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos, kuri skar zemes dzīļu regulējumu. Kā atzīst valdības vadītājs, efektīvs normatīvais regulējums veicinās zemes dzīļu izpēti un jaunas, mūsdienīgas informācijas iegūšanu par zemes dzīļu uzbūvi un īpašībām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā zināms, sākt izpēti, kas varētu skart plašus apgabalus Kurzemes dienvidu daļā, kavē privātīpašnieku neierobežotās tiesības ne tikai uz zemes virskārtu, bet arī uz dzīlēm. Pagājušā gada decembrī valdības apstiprinātā koncepcija par zemes dzīļu izmantošanas tiesiskā regulējuma pilnveidošanu potenciālo investīciju piesaistei gan neparedz tās aizskart.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.