Foto LETA/Reuters/Scanpix

Kauns. Deputāti slinko… Vai sabotē? 0


Saeimas Tautsaimniecības komisija kārtējo reizi mēģinās skatīt grozījumu Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz ierobežojumus nebanku kreditēšanā. Sēde nenotika, jo virkne deputātu to atkal nobastoja. Likumprojekta mērķis: ierobežot ātro kredītu devēju apetīti, nosakot dienas procentu likmi – 0,07% jeb aptuveni 25% gadā, kā arī nojaukt trīspakāpju kreditēšanas sistēmu, kas patērētājam nav izprotama.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Lasīt citas ziņas

Uzkrītoši, ka vairums bastotāju pārstāv ZZS un “Saskaņas” frakciju, tostarp nesen uz “Saskaņas” sarakstiem pārvilinātie Anrijs Matīss un Aivars Meija. Iepriekš komisijas sēdē nepiedalījās “Saskaņas” pārstāvji Anrijs Matīss, Aivars Meija, Artūrs Rubiks, Jānis Urbanovičs un Ivars Zariņš, ZZS pārstāvis Armands Krauze, kā arī ārpusfrakciju deputāts Ilmārs Latkovskis. Savukārt otro reizi uz sēdi neieradās saskaņieši Matīss, Meija, Rubiks, Urbanovičs un Zariņš, kā arī ZZS pārstāvji Inesis Boķis un Jānis Klaužs.

Matīss skaidroja, ka pirmās sēdes laikā atradies ārzemju braucienā, par ko jau laikus informējis komisijas priekšsēdētāju. Savukārt par otro sēdi viņš esot uzzinājis pārāk vēlu un viņam tajā laikā bijusi ieplānota cita tikšanās. “Uz nākamo sēdi 14. augustā gan noteikti būšu. Es atbalstu cīņu pret ātro kreditētāju patvaļu,” apgalvoja Matīss. Savukārt deputāts Zariņš paskaidroja, ka nav gājis uz komisijas sēdēm, jo intensīvi strādājot ar OIK afēras apkarošanas plānu. “Man nav laika piedalīties atsevišķu politiķu politiskajās PR priekšvēlēšanu kampaņās. Šādas komisiju sēdes Saeimas sesiju starp­laikā ir pilnīgi bezjēdzīgas, jo par priekšlikumiem tāpat nepieciešams visas Saeimas balsojums, bet tas būs iespējams tikai rudenī, kad Saeima atsāks darbu,” uzskata Zariņš.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tomēr likumprojekta iniciatori no Latvijas Reģionu apvienības pārliecināti, ka notiek apzināta sabotāža. “Balsis sarunāt ātro kredītu lobijs nevar, bet noraut kvorumu – var. Šāda deputātu uzvedība izgaismo politiķu atkarību no ātro kredītu biznesa labvēlības. Šī nozare dara visu, lai šī iniciatīva nekļūtu zināma sabiedrībai, bet gan pazustu politiķu atvilktnēs un ierēdņu darba grupās,” vērtēja LRA pārstāvis Edvards Smiltēns.

Neatkarīgi no tā, vai deputāti apzināti vilcina likumprojektu ātro kreditētāju interesēs vai aizņemti priekšvēlēšanu aģitācijā, devušies atpūsties vai ieplānojuši tajā laikā citus darbus – šāda rīcība ir parlamentārieša necienīga. Deputāta galvenais pienākums ir piedalīties komisiju un Saeimas sēdēs un balsojumā paust savu viedokli par izskatāmajiem jautājumiem. Izvairīšanās no šī pienākuma Saeimas prestižam noteikti godu nedara.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.