Foto LETA/Reuters/Scanpix

DARĪJUMS. Kod kurā pirkstā gribi – visi sāp 0

Kas svarīgāks – 4,3 miljoni eiro vai valsts atpazīstamība? Ministru kabinets aizvadītajā nedēļā lēma, ka tomēr valsts atpazīstamība ir svarīgāka, un uzticēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai organizēt Latvijas dalību izstādē “Expo 2020 Dubai”.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Vai 4,3 miljoni eiro valsts naudas izstādei ir dārgi? Jā, ir. Pagājušajā izstādē Astanā valsts budžeta līdzekļus neieguldīja nemaz, 1,4 miljonus eiro lielo tāmi apmaksāja “Latvijas dzelzceļš” un pārējie izstādes dalībnieki. Dubaijas izstādei ir liela tāme, jo tā notiek pusgadu – divreiz ilgāk nekā Astanā, paviljons jābūvē, nevis tikai jāuzstāda gatavās telpās, un naftas dolāru un nekustamā īpašuma buma uzkarsētajā Dubaijā celtniecības un visas pārējās izmaksas atšķiras no Astanas par kārtu. Ir bijušas arī dārgākas izstādes – skandāls ap Latvijas dalību 2015. gada izstādē Milānā un valdības lēmumi vispirms par nepiedalīšanos, bet tad tomēr par piedalīšanos bija saistīti tieši ar nesamērīgajām izmaksām – 3,3 miljoni paviljona projektēšanai un seši miljoni celtniecībai.

Vai 4,3 miljoni valsts naudas un vēl nezināma summa, ko ieguldīs uzņēmēji, dos gaidīto atdevi? Par mārketingā ieguldītajiem līdzekļiem ir labs joks – ir skaidri zināms, ka puse mārketingā ieguldīto līdzekļu tiek izšķiesta nelietderīgi, bet āķis slēpjas tajā, kā noteikt – tieši kura puse tiek izšķiesta nelietderīgi. Tādēļ nopietni runājot – īstermiņā droši vien ne. Ilgtermiņā – gandrīz noteikti jā. Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) ir augošs Latvijas tirdzniecības partneris, 2016. gadā esam eksportējuši uz turieni preces par 76,4 miljoniem eiro, galvenokārt koksni, kūdru, mašīnas un pārtikas preces. Nepiedalīšanās “Expo 2020 Dubai” sabojātu attiecības uz ilgu laiku. Tā ka – šoreiz 4,3 miljoni tiks izlietoti lietderīgi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Un vēl par atpazīstamību runājot. Mēs ar skaudību skatāmies uz igauņu veiksmi savas valsts tēla veidošanā. Mēs līdz asarām mīlam visus, kas spēj nest Latvijas vārdu pasaulē. Tomēr valsts tēlā un atpazīstamībā ir sistemātiski jāiegulda nauda. Lai nebūtu tā kā Dziesmu svētkos – pie mums notiek pasaulē lielākais koru mūzikas festivāls, bet pa Rīgu klīst pārsteigti ārzemnieki, kuri neko nezina par šo notikumu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.