Darījums. “Liepājas metalurga” pircējs – izkārtne krievu naudai? 5

Stratēģiski svarīgais Latvijas uzņēmums KVV “Liepājas metalurgs” aizvadītajā nedēļā par nepilniem diviem miljoniem eiro pārdots kādai pastkastītes kompānijai Austrijā, kas, visticamāk, saistīta ar Krievijas izcelsmes naudu. Tas noticis laikā, kad Latvijas valdība paziņoja par bezkompromisa cīņu ar čaulas kompānijām finanšu sektorā.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Kas īsti ir “Liepājas metalurga” velmētavu pircējs? Oficiāli par to tiek uzskatīta Austrijas holdinga kompānija “Smart Stahl GmbH”, kas 20. martā uzvarēja izsolē un par 1,9 miljoniem eiro ieguva tiesības uz metalurģijas uzņēmuma kustamo mantu. Tiesa, izsoles uzvarētājs uzreiz nav varējis norēķināties par pirkumu, un tam maksājuma veikšanai dots pagarinājums līdz šīs nedēļas beigām. Austrijas kompānijas dibināšanas datums – 2017. gada 11. aprīlis – sakrīt ar laiku, kad tika sākti jauna “Liepājas metalurga” investora meklējumi, un tās 100% akciju īpašnieks savukārt ir Kiprā reģistrēta kompānija “Segoa Ventures Limited”, kurai jau vairs nav iespējams izsekot īpašniekus. Vien to, ka tā saistīta ar vēl desmit citām līdzīgām kompānijām, kuras savukārt saistītas ar vēl citām.

TV raidījums “LNT Ziņas” no neoficiāliem avotiem uzzinājis, ka “Liepājas metalurga” sirdi – velmētavu – varētu būt iegādājies Krievijas miljardieris, ar metalurģijas biznesu saistītais Dmitrijs Gerasimenko, kuru Krievijā tur aizdomās par kredītu zādzību no bankas. Viņš tika izsludināts starptautiskā meklēšanā un 2016. gada beigās aizturēts Kiprā. Kā ziņo Krievijas mediji, šajā valstī viņš atradās arī vēl šā gada sākumā un attālināti turpināja kontrolēt savas rūpnīcas darbu Krievijā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Notikumu gaita liecina, ka Liepājai, visticamāk, ir jāatvadās no cerības, ka tur kādreiz varētu darbu atsākt velmētava, jo izsoles uzvarētājs – Austrijas kompānija – vairāk atbilst čaulas uzņēmuma pazīmēm nekā investoram, kas vēlētos atjaunot rūpnīcas darbību. Un arī Latvijas valsts, visticamāk, maksātnespējīgā uzņēmuma mantas izsolēs neatgūs visu naudu, ko tas parādā. Valsts kopējā prasījuma summa pret “Liepājas metalurgu” patlaban ir desmit reižu lielāka – 62 miljoni eiro plus soda nauda –, nekā iespējams iegūt uzņēmuma mantas izsolēs.

“Liepājas metalurga” izsole izskatās pēc darījuma, kurā vairāk iegūst tās organizētāji nekā kreditori.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.