Foto: Shutterstock

Cukura tirgus šogad piedzīvos nemierīgus laikus 0

Šā gada oktobrī Brisele atcels 2006.gadā noteiktās cukura ražošanas kvotas, līdz ar to industrijā gaidāma pamatīga viļņošanās, Eiropas Savienībai kā trešajai lielākajai cukura ražotājai pilntiesīgi atgriežoties pasaules tirgū. Ieguvēji būšot lielie ražotāji, kamēr mazie paputēs, bet pircēji varēšot priecāties par cenas kritumu, taču – tikai īslaicīgi, lētajam Eiropas cukuram aizplūstot uz pasaules tirgiem, vietā radot deficītu un cenas pieaugumu.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Līdzīgi pieredzētajam piena tirgū, arī cukura ražošanas nozari gaida pamatīgs satricinājums, šogad noslēdzoties 2006.gadā ieviestajai ražošanas kvotu sistēmai. Pēc tam, kad Brisele oktobrī atcels kvotas, anulēs garantētās cenas cukurbietes audzējušajiem zemniekiem un vienkāršos eksporta noteikumus, Eiropas Savienība (ES) kā trešā lielākā cukura ražotāja un otrā lielākā patērētāja kļūs par vadošo spēlētāju pasaules cukura tirgū. Tiek prognozēts, ka cukura ražošana pēc 2017.gada ES varot pieaugt par 20%. Lielākais izaugsmes potenciāls ir Francijai, kur ražošana palielināšoties par 25% – līdz 5,5 miljoniem tonnu. Savukārt prognozes saistībā ar cukura cenām paredz, ka sākotnēji gaidāms to kritums, taču tam sekos kāpums, lētajam Eiropas cukuram aizplūstot uz pasaules tirgiem, radot deficītu un cenas pieaugumu.

Lielie plauks, mazie izputēs
Lielākais segments, kurš izjutīs Eiropas atgriešanos pasaules cukura tirgū, būs Eiropas cukurbiešu pārstrādātāji, kuri saskarsies ar asu konkurenci no Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas pārstrādātājiem – tie ir reģioni, kuri bija galvenie Eiropas cukura noieta tirgi līdz eksporta ierobežojumu ieviešanai. Tomēr Eiropas ražotājiem par labu nostrādās fakts, ka cukurs tiek ražots no viengadīgajām cukurbietēm, kamēr tropiskajās zemēs saldo produktu iegūst no cukurniedrēm, kuru izaudzēšanai nepieciešami četri, pieci gadi. Līdz ar to Eiropas zemnieki varēs ātrāk reaģēt uz cenu svārstībām. Turklāt Brisele atcels kvotas arī izoglikozes jeb fruktozes sīrupa ražošanai, un arī tas novedīs pie konkurences pieauguma Eiropas tirgū un sekojošas konsolidācijas. Ja lielāko daļu pasaulē tirgotā cukura veido cukurniedru jēlcukurs no Brazīlijas un Austrālijas, tad Eiropa tirgo balto rafinētu cukurbiešu cukuru. Pēc kvotu atcelšanas starptautiskajā tirgū ieplūdīs Eiropas pārprodukcija, provocējot cenu kritumu un samazinot citu reģionu pārstrādātāju peļņu. Lielākā konkurence gaidāma no pārstrādātājiem tādās valstīs kā Alžīra un Saūda Arābija, kā arī no Dubaijas koncerna “Al Khaleej”, kas ir lielākais rafinētā cukura kombināts pasaulē. Tām Eiropas kompānijām, kuras ražo arī rafinēto niedru cukuru un kurām nepieciešams importēt izejvielu ārpus reģiona robežām, klāsies īpaši grūti, jo šai izejvielai netiek plānots noņemt jebkādus importa ierobežojumus. ES valstu eksperti vienbalsīgi prognozē, ka no gaidāmajām izmaiņām ieguvēji būs lielie rentablie cukurbiešu audzētāji, kuri spēs paplašināt ražošanu, lai ražotu cukuru par konkurētspējīgākām cenām. Savukārt mazākie ražotāji ar neizbēgami augsto pašizmaksu, kuru īpaši daudz Austrumeiropā, nespēs konkurēt un varētu tikt izstumti no tirgus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.