Ērti vai veselīgi? 2

Pasīvās mājas princips ir gaisa plūsmu kontrole, ko nodrošina plēve, nelaižot cauri ne mazāko gaisa kripatu. Nepieciešamo klimatu nodrošina ventilācija un rekuperators.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Lasīt citas ziņas

Tradicionālā koka māja tiek būvēta bez nevienas plēves. Visas sienas un konstrukcijas ir elpojošas, izgatavotas no koka un kokšķiedru plāk­snēm. Siltinājumam var izmantot ekovati, kas uzsūc no telpas mitrumu un izdala to, gaisa mitruma līmenim mainoties. Lēnām no apkārtējās vides telpā iefiltrējas gaiss, sev līdzi paņemdams bioloģiski aktīvos koksnes izmešus. Nepieciešamo ventilāciju telpā nodrošina ar regulējamu klasisko dabisko nosūces ventilāciju un svaigā gaisa pievadiem. Savukārt pret mazkustību ir noderīgi gādāt malku, to sastrādāt, krāmēt un ienest istabā. Malka ir lēta un stabila, bet elektriski regulējamā apkure – ērta un ātra.

“Uzreiz jāsaka, ka par pasīvajām mājām Latvijā pieredze ir salīdzinoši neliela – gan pašiem būvniekiem, gan arī cilvēkiem, kuri šādās mājās dzīvo,” uzsver uzņēmuma “RB&B” ekobūvnieks Harijs Tučs. “Pirmais, ar ko cilvēkiem asociējas pasīvā māja, – tai ir dārga būvniecība un minimāli apkures izdevumi. Tomēr, veidojot pasīvo māju, jārēķinās arī ar papildu uzturēšanas izmaksām. Tai nepieciešamas modernas iekārtas, piemēram, gaisa apmaiņai tiek ierīkota ventilācijas – rekuperācijas sistēma, kas nodrošina mājā piespiedu ventilāciju. Šīs iekārtas ir aprīkotas ar mūsdienīgu elektroniku, taču jārēķinās, ka, tehnoloģijām strauji attīstoties, pēc 10 – 20 gadiem modē jau būs pavisam kas cits. Tādēļ maz ticams, ka nākamās paaudzes šādas iekārtas izmantos. Bet māju taču būvē ne tikai 10 – 20 gadiem, bet vismaz 50! Vēl der aizdomāties – kas notiks, ja mājā, kur gaisa apmaiņu panāk ar piespiedu ventilāciju, pēkšņi pazudīs elektrība. Cilvēki var izelpot mājā esošo skābekli un miegā to pat nepamanīt. Tāpat, dzīvojot pasīvajā mājā, cilvēkiem ir jāievēro zināmi ierobežojumi, piemēram, lai neizjauktu pasīvās mājas konceptu, ziemā nevar lieku reizi vērt vaļā logus. “RB&B” ekobūvniekiem ir savs redzējums, kādai būtu jābūt privātmājai, lai tajā varētu gan dzīvot ar komfortu, gan maz maksāt par apkuri. Mājai ir jākalpo cilvēkam, nevis otrādi.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Viens no svarīgākajiem nosacījumiem – mājas būvei ir jābūt vienkāršai, ēkai ir jābūt parocīgi un saprotami ekspluatējamai, kā arī jākalpo ilgu mūžu. Dabisku un lētu māju var uzbūvēt, izmantojot kokmateriālus, kokšķiedru plāksnes un siltinājumā ekovati. Atliek tikai izveidot koka karkasu, apšūt to ar kokšķiedru plāksnēm un vidu piepūst ar ekovati. Šis veselībai nekaitīgais produkts izgatavots no makulatūras, tātad pamatā ir pārstrādāta koka dabiskā šķiedra. Siltumvadītspējas koeficients ir 0,037 – 0,041 W/mK. Ekovate ir ērti ieklājama horizontālās, vertikālās un slīpās virsmās, kā arī aizpildot spraugas. Šādi celtai būvei būs nodrošināta elpošana un mitruma regulācija.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.