“Darba meklētāja statusam ir daudz priekšrocību,” saka pensionāre Vija Račinska.
“Darba meklētāja statusam ir daudz priekšrocību,” saka pensionāre Vija Račinska.
Foto – Timurs Subhankulovs

  6

Kādas priekšrocības ir darbiniekam pēc 65 gadu vecuma?

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Gan darba devēja, gan paša seniora acīs liels pluss varētu būt profesionālā un sociālā pieredze, dzīves gudrība. Par priekšrocību es uzskatu arī lielāku stresa noturību, jo pensionāru mazāk satrauc iespējamā darba zaudēšana, kas jaunākus darbiniekus var izsist no sliedēm. Tas ļauj bez lieka satraukuma pildīt darba pienākumus.

Starp citu, strādājošie pensionāri arī retāk slimības dēļ kavē darbu. Kāpēc? Šajā vecumā cilvēkiem pārsvarā ir hroniskas kaites, ar kurām viņi ir iemācījušies sadzīvot, prot tās kontrolēt, biežāk apmeklē ārstu, veic veselības pārbaudes. Turklāt darba devējs var rēķināties ar to, ka pensionārs nekavēs darbu bērna slimības dēļ, būs lojāls un uzticams, pateicīgs par iespēju strādāt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Daļa vecuma pensijas saņēmēju, kuri par veselību nesūdzas, tomēr nevēlas strādāt.

Svarīgs arguments pret to ir spēja iztikt no pensijas. Daļa pensionāru jau strādā savā piemājas saimniecībā, palīdz pieskatīt mazbērnus vai aprūpē slimu radinieku, veic dažādus mājas darbus, tādēļ nav ne laika, ne patikas meklēt algotu darbu. Vēl daļai ar laiku rodas apātija, nevēlēšanās sākt kaut ko jaunu, vienalga, vai tas būtu darbs vai mācības. Viens otrs it kā gribētu strādāt, bet nevar saņemties uz konkrētu rīcību, jo, piemēram, uzskata, ka darba devējs jau tāpat neņems darbā cilvēku, kas vecāks par četrdesmit gadiem.

Kas visbiežāk senioram traucē atrast darbu?

Reizēm tā ir neprasme radīt par sevi pozitīvu iespaidu, ieinteresēt darba devēju par sevi kā potenciālo darbinieku. Daudziem mīnuss ir ierobežotas modernās darba prasmes un iemaņas. Piemēram, reizēm pensionārs iedomājas, ka varētu strādāt par dežurantu vai dispečeru, kur vajag tikai sēdēt un runāt pa telefonu, taču mūsdienās arī šajos amatos nepieciešams strādāt ar datoru.

Nereti traucēklis ir ambīcijas, it īpaši tad, ja pirms aiziešanas pensijā seniors bijis vadošs darbinieks. Tādā gadījumā nevajag doties pensijā, bet turpināt strādāt! Ja darba dzīvei reiz pielikts punkts, pēc pārtraukuma var strādāt citā amatā vai jomā, jo karjera taču var attīstīties ne tikai vertikāli, bet arī horizontāli. Pretendējot uz vienkāršu amatu, piemēram, garderobistes vai apkopējas vietu, bijušajai grāmatvedei nevajag pieminēt savus profesionālos sasniegumus. To darba devējs var izlasīt CV. Tā vietā labāk pieminēt kārtības un tīrības mīlestību, prasmi strādāt ātri un efektīvi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.